Медикаментозен панкреатит - причини и лечение
Здравна Енциклопедия

Медикаментозен панкреатит – това е доста рядко срещано заболяване, при което в клетките на панкреаса се развива възпалителна реакция, обусловена от приема на някои видове лекарствени препарати.

В повечето случаи клиничната картина при това заболяване малко се отличава от острото възпаление в панкреаса, предизвикано от други причини.

Прогнозата при тази патология пряко зависи от проявлението на възникналите изменения, изходното състояние на организма и т.н.

Обикновено при своевременно започнато лечение този патологичен процес завършва с пълно оздравяване.

Но понякога съществува риск от развитие на различни усложнения.

Същност, рискови фактори, механизъм на развитие

За първи път това заболяване е описано още през 50-те години на миналия век. Терминът „медикаментозен панкреатит” е въведен в медицинската практика през 1981 г.

Според статистиката, сред всички остри възпалителни реакции, развиващи се в панкреаса, на това състояние се падат само около 3%. Голяма рискова група са децата, а също и хората, които страдат от имунен дефицит.

Сред тях разпространението на тази патология е малко по-високо.

Въпреки ниската честота на заболеваемост, досега това патологично състояние си остава доста актуален проблем за медицината.

Това е свързано предимно с факта, че списъкът с препарати, които могат да предизвикат възпалителна реакция в панкреаса, все повече се разширяват.

Освен това е доказано, че този патологичен процес може да протича в некротично-хеморагична форма. Нивото на леталност при тази форма достига до 70%.

Медикаментозен панкреатит може да се предизвика от много лекарствени средства.

На първо място, това са различни групи антибиотици. Установено е, че голям процент от хората с тази диагноза приемат лекарства против туберкулоза.

Също нерядко възпалителната реакция се предизвиква от противовирусни препарати, насочени към борба с ХИВ-инфекцията.

Някои видове диуретици, инхибитори на протонната помпа, лекарствени средства, използвани за корекция на сърдечно-съдовата дейност, имуносупресори – всички тези препарати могат да станат причина за възникване на това заболяване.

Посоченият списък далеч не е пълен и включва в себе си много голямо количество медикаменти.

Механизмът на развитие на медикаментозния панкреатит днес не е достатъчно добре изучен.

Повечето учени са на мнение, че в основата на възпалителната реакция е повишената чувствителност на организма към определени видове лекарствени препарати. И тези медикаменти се използват в стандартни дози.

Съществуват още много теории относно патогенезата и нито една от тях не е била доказана.

Симптоми при медикаментозен панкреатит

На първо място са оплакванията от болки, локализиращи се предимно в епигаструма. Често болковият синдром се разпространява и към други части на корема, в гърба и т.н.

Интензивността на болката се различава при всеки конкретен пациент.

Някои хора сигнализират за дърпащ характер, а други за нетърпима пареща болка. Некротично-хеморагичният вариант на тази патология се съпровожда с още по-изразен болков синдром.

Задължително клиничната картина се допълва с храносмилателни нарушения. Те включват в себе си симптоми като пристъпи на гадене и повръщане, диария, разстройство.

Диагностика и лечение на заболяването

Заболяването създава известни трудности що се отнася до диагностиката. Това е свързано с факта, че човек не може да си представи връзката между приеманото лекарство и възникналото възпаление.

Задължително се назначава общо и биохимично изследване на кръвта, а също и ултразвуково изследване на панкреаса.

Лечението при медикаментозен панкреатит се състои от мероприятия по дезинтоксикация, използване на аналгетици и спазмолитици, антихистамини.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.38 50

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg