Противогрипният препарат, който е одобрен за употреба в Япония против грип още през 2014 г., бе успешно тестван за лечение на коронавирусна болест при 80 души в рамките на проведено в Китай проучване.

Японски препарат може да осигури незабавно лечение срещу коронавирус

Препаратът е с търговско наименование Фавипиравир, а също и Авиган, и при приложението му в Япония, няма данни употребата му да води до странични ефекти.

При заразени с COVID-19 предписването на препарата води до понижаване на вирусното натоварване до толкова, че тестовете само след 4 дни вече са отрицателни.

В сравнение с останалите заразени, участници в изследването, отрицателен става тестът за коронавирус едва 11 дни след началото на изследването.

При прием на препарата се наблюдава и значимо подобряване на състоянието на белите дробове на болните от COVID-19.

При засягането им вече се говори за среднотежка или умерена форма на болестта, както в случая със ски учителя от Троян, заразил се от туристи в Банско и потърсил помощ в общинската болница в Разлог.

Въз основа на положителните резултати от клиничните тестове вече официално се препоръчва препаратът да се използва и съответно да се предписва за лечение на коронавирусна болест и е желателно това да стане в максимално кратки срокове.

Препаратът е разработка на японска фармацевтична компания, засега не е известно какъв е капацитетът за производство и дали ще има възможност за извънредни доставки въз основа на препоръката на учените.

Как противовирусните препарати унищожават коронавируса

Данните от проучването могат да бъдат определени като достатъчно достоверни, тъй като става въпрос за доста голям брой заразени, при които се е стигнало до пълно излекуване и намаляване на вируса в организма.

Не се посочва какви тестове за коронавирусна болест са направени, за да бъде даден отрицателен резултат.

Най-точен е методът на полимеразна верижна реакция, при който се взема секрет от гърлото, в който се откриват вирусни частици и в по-малка степен кръвните тестове, при които се откриват антитела към вируса.

В Италия опитват да спасят болни от COVID-19 в тежко състояние с препарат против артрит, който въздейства на имунитета и възпрепятства неговата свръхреакция, която може да е пагубна.

Подобна свръхреакция на имунитета е причина за смъртта на много млади хора по време на върлуващия в края на Първата световна война испански грип.