Пропускането на прием противозачатъчно е най-честият случай, при който хапчето може да се окаже неефективно и да се стигне до забременяване. Забравяне, ангажираност, множество са причините, които могат да ни повлияят. И разбира се, това не означава, че непременно ще забременеете.

Необходимо е само да се има предвид вероятно зачеване и да се вземат мерки за допълнителна контрацепция в близката седмица. Но има фактори, които могат незабележимо за нас да понижат ефективността на противозачатъчните, и за тези рискове е добре да се знае предварително.

Защо противозачатъчните не дават 100% гаранция срещу зачеване

99 не 100%

Противозачатъчните таблетки не са на 100% ефективни за предотвратяване на бременност. Макар и резултатът от техния прием да е висок, в случаите когато се спазват всички особености и предписания.

С изключение на пълното въздържание нито един метод не дава 100% гаранция за предпазване от бременност. Дори хирургичните интервенции не гарантират 100% предотвратяване на зачеване.

За да не допускаме грешки, е важно да знаем как действат противозачатъчните и как можем да увеличим тяхната ефективност.

Противозачатъчните се смятат за ефективни, но за не съвсем надеждни. Ако се приемат правилно, то в 99% от случаите не се стига до зачеване. Какво означава правилно?

Активните съставки на тези препарати имат период на максимално действие, който се равнява на 24 часа. Това означава, че противозачатъчните е важно да се приемат не просто всеки ден, но и това да се прави по едно и също време.

9% вероятност от зачеване, ако не се пият по едно и също време

Ако времето за прием на хапчетата варира, вероятността от зачеване нараства от 1% на 9%.

От вида на таблетките също зависят правилата за техния прием. Има комбинирани препарати и такива само с една съставка. Без значение от типа е важно да се пият съгласно предписанията, включително и в дните, когато не се предвижда интимна близост.

Противозачатъчните не се отнасят към методите за спешна контрацепция веднага след секс, техният ефект идва с постоянния прием.

В комбинираните средства има 2 вида хормони, естроген и прогестин. Обикновено в опаковката има от 21 до 24 таблетки с хормони и 4-7 плацебо, които нищо не правят, но поддържат режима на прием на препарата.

Не забравяме за времето, в което сме спрели да приемаме противозачатъчните и за необходимостта да започнем нова опаковка.

Има също варианти с опаковка само по 21 таблетки, тогава за времето, в което ще започне да се приема е необходимо да следим сами.

Според новите изследвания, прекъсването в приема на комбинирани противозачатъчни не е задължителен. Приемът на втората опаковка може да започне веднага щом завърши първата.

Тогава няма да има секрети подобни на менструалните, а специалистите са убедени, че вреда за организма от това няма да има. Макар и да е добре преди началото на непрекъсната контрацепция да се консултираме с гинеколог. В някои случаи този вариант не е подходящ.

Пропускане на хапче – с колко часа можем да закъснеем

В препаратите с един компонент се съдържа само един хормон – прогестин. И ако комбинираните варианти допускат известни вариации на приема, за критично се смята, ако не се пие повече от 12 часа, то противозачатъчните с един хормон трябва да се пият по едно също време задължително.

Закъснение от 3 часа, тоест вчера сме приели хапчето в 18 часа, а днес в 21 часа, това е повод да се използва презерватив.

Причината се дължи на особеност на действие на препарата. Естрогенът в комбинираните противозачатъчни не дава възможност на оплодената яйцеклетка да се прикрепи към стените на матката. Хапчетата само с прогестин нямат такъв ефект.

Начало на прием на противозачатъчни – кога започват да действат

Таблетката не започва да действа веднага. Хормоналните контрацептиви трябва да се приемат по няколко дни, преди да започнат да действат.

Ето защо е важно да се използва резервно средство за предпазване от бременност при първия прием – бременност на фона на менструация също не е голяма рядкост.

Това означава, че овулацията може да се случи, когато едва сте започнали да приемате противозачатъчни от първия ден на цикъла, и препаратът все още не действа. Няма смисъл да се рискува.