Всички очакват цяла година да се доберат до летния отпуск, често тези 3 месеца в годината се оказват най-трудни за емоционалното ни състояние. Какво ни тревожи най-много и как да се справим с тези тревоги? Обяснението е на психиатър.

Планирането на отпуск в голямо семейство е не по-малко изтощително от работната година.

Предложенията от другите членове на семейството за внезапно заминаване за морето могат да разрушат всичките ни планове и освен това провокират угризения на съвестта.

Отражението в огледалото напомня, че подготовката за плажния сезон е трябвало да започне още преди 6 месеца, тоест през зимата. И това се случва, дори и страничен наблюдател би казал, че фигурата ни е идеална.

Как да планираме отпуск

Всичко зависи от характера и състава на семейството. В Европа и Америка много хора планират своя живот години напред, като знаят къде ще прекарат Нова година, за чий юбилей ще отидат на круиз.

Този подход помага пестене на средства покрай предварителните резервации и гъвкави маневри с работния график. По-добре е да се планира за известно време напред, така ще се избегне бързането, евентуалното изнервяне, че всичко трябва да се случи за много кратко време, преди заминаването.

Емоционално е много здравословно – тези, които си пускат отпуск доста време по-рано, изпитват постоянни положителни очаквания за наслада, радост и удоволствия. И това вече влияе на психоемоционално състояние – за целия срок, останал преди заминаването.

За кого са подходящи непланираните почивки

Много хора тръгват към морето спонтанно. От една страна, в това има предимства – по-малко размисли, избор на най-изгодния вариант. Това е подходящо за хората, които са без сериозни ангажименти, без деца са.

При други пък всичко трябва да е наред, един след друг. Те се придържат към точен график, и ако нещо не върви според плана, това предизвиква у тях тревога.

Семейството и отпуска

В забързаното ежедневие на съпрузите не им остава много време за общуване. Дори и единият да се грижи за домакинството, тоест да не работи. 

а другият прекарва голяма част от времето си в заработване на средства за изхранване на семейството.

Да добавим към това и гледането на телевизия, телефон, социални мрежи, ако пресметнем сумарното прекарване на времето, то ще е малко. В този смисъл лятото укрепва чувствата и прави хората по-близки едни към други.

В едно стабилно семейство, в което отношенията се определят от взаимно уважение, любов и привързаност и душевно уединение, мъжът и жената отиват на почивка заедно.

Случват се и такива ситуации – на отпуск отива цялото семейство, но някой от съпрузите мечтае да избяга от всичко това, да си почине насаме. Най-често това желание възниква при жените, които работят и у дома, и с децата. Необходим е и баланс, златна среда – да се прави почивка не само с децата, но и двамата със съпруга, да се изключваме от стресовата ситуация и житейските проблеми.

Пътуването с децата, това не е релакс, а отново сериозен ангажимент, задължения. По време на отпуск, дори е по-трудно, защото опасностите са повече – басейн, море или океан, змии и насекоми.

Жената през цялото време под напрежение, дори и да е на плаж и да пие коктейл. Мозъкът и не се изключва от проблемите, постоянно е нащрек.

Притеснения, заради несъвършена фигура

Жените се тревожат много повече от мъжете. За необходимостта от подготовката за плажния сезон напомнят от екраните на телевизорите и от страниците на лъскавите списания. Фигурата ти е готова за лятото, време е да отслабнеш, до лятото остана съвсем малко.

За щастие, има огромен избор от бански, които могат да скрият недостатъците и да подчертаят достойнствата ни.

Отношението към този въпрос до голяма степен зависи от самооценката. Някои изобщо не обръщат внимание на няколко излишни килограма, други не се решават да си свалят панталоните на плажа или роклята.

Повишаването на самооценката ще спомогне за избавяне от тези негативни мисли. Необходимо е вниманието да се акцентира върху това, което е най-доброто от всички. Разбира се, самооценката не се повишава за отрицателно време, необходимо е време.