Псориазис е болест, която създава немалко страдания на болните както физически, така и психологически. Възможно е да засегне не само кожата, но и ноктите.

Псориазисът на ноктите, освен с дискомфорт, свързан с неприятния външен вид на ноктите, може да се окаже свързан с немалко сериозни проблеми за здравето.

Какво е това псориазис на ноктите, как да го разпознаем и от какво да се притесняваме при тази диагноза?

Нокти и псориазис – защо почти винаги възниква и гъбична инфекция

Псориазисът е кожна болест. Ноктите са анатомично производни на кожата, това са всъщност нейни придатъци, част от епидермиса.

Псориазисът се разпространява и на ноктите според различни данни в 15-79% от случаите. При децата се среща по-рядко – в 7-13% от случаите, при възрастните – по-често.

За първи път псориазис на ноктите е описан подробно през 1969 г. Болестта засяга нокътното ложе, матриксът на нокътя и нокътната гънка.

С псориазис на ноктите е трудно да се работи, което налага и продължителен период на болнични, поради влошеното състояние на нокътната пластина и дори може да се стигне до възникване на депресивни симптоми.

Симптоми на увреждане на ноктите

При псориатично увреждане на нокътния матрикс се наблюдават:

  • Бели петна по ноктите;
  • Вдлъбнатини в нокътната пластина;
  • Характерни хоризонтални бразди, които са резултат от започналото разрушаване на ноктите.

При псориазис на нокътното ложе може да се забележат:

  • Малки кръвоизливи в горната част на нокътя;
  • Деформация на нокътя, краищата му се повдигат и удебеляват;
  • Нокътната пластина може да се отдели от нокътното ложе – онихолиза;
  • Симптом на масленото петно – под нокътната пластина се появяват петна с жълто-кафяв цвят.

При псориазис около нокътя се развива паронихия – възпаление на областта около нокътя.

Псориазис на ноктите и други заболявания

Псориазисът на ноктите често е предвестник на развитие на псориатичен артрит – увреждане на ставите. Подчертава се връзката между тези две патологии в 80% от случаите.

При поява на псориазис на ноктите може скоро да се наложи направление за ревматолог от личния лекар.

Към псориазиса на ноктите често се присъединява гъбична инфекция. Ноктите на здрав човек са надеждна защита от гъбички, но при псориазис дефектите на нокътната пластина предразполагат към развитие и заразяване с онихомикоза.

При лечение на псориазис на ноктите още в началните му етапи са необходими изследвания за онихомикоза.

При псориазис гъбичните увреждания най-често се дължат на Кандида. При болните от псориазис се развива феноменът на Кьобнер.

Така се нарича явлението, при което псориазис възниква на участъци на увредена кожа и се разпространява, или в този случай на нокътя. Това означава, че гъбичната инфекция предизвиква по-нататъшно разпространение на болестта от ноктите към кожата.

Особености на лечението

Самолечението на псориазис във всякакви негови проявления не се препоръчва категорично. Днес съществуват доста ефективни средства срещу тази болест, но може да ги изпише само лекар. Не се предлагат свободно в аптеките.

Терапията може да е системна – инжекции, таблетки, обезпечаващи действието върху целия организъм, или местна – обработка само на засегнатите участъци на ноктите и на кожата.

Вторият вариант е по-добър, тъй като препаратите са със силно системно действие и имат разнообразни странични ефекти.

Обикновено се използва, когато става въпрос за незначителна площ на увреждане.

При обширни увреждания на кожата или/и псориатичен артрит се изписва системно лечение – ретиноиди, циклоспорин, метотрексат и др.

Странични ефекти, развиващи се при лечение на псориазис, следва задължително да се съобщят на лекуващия лекар. Много от използваните лекарства потискат естествения имунитет, а това го прави по-уязвим на инфекции.

Колко плаща НЗОК за лечение на тежък псориазис

Лечението на тежък псориазис във всички негови форми се обхваща от клинична пътека №94, за която НЗОК заплаща 550 лева, като лимитът е 1555 броя дейности.

В рамките на тези средства е включена фототерапия и други физиотерапевтични мероприятия. Това е финансовото осигуряване за 10 дни болничен престой, който е максималният предвиден по Закона за здравното осигуряване + 5.80 лева на ден, които се заплащат от пациента. 

При нормализиране на състоянието терапевтичните мероприятия се извършват в рамките на дейностите, предвидени за Специализирана извънболнична медицинска болнична помощ.