Психотерапевтите разглеждат псориазиса като следствие на определени емоционални и психологически процеси, които протичат в съзнанието на пациента. Разрешаването на скритите проблеми и психотерапевтичната корекция позволяват да се постигне продължителна ремисия на заболяването.

Към настоящия момент все повече специалисти разглеждат различните заболявания в контекста на психологическите причина за тяхното развитие. Отдавна е известно, че душевните преживявания, неразрешените конфликти и честото излагане на стрес се отразява и на нашето физическо здраве.

За психосоматичната етиология на псориазиса се заговори сравнително неотдавна. Лекарите разказват, че основната причина за поява на това кожно автоимунно заболяване се крие в самия човек, а именно в неговото отношение към живота.

Самите пациенти отбелязват, че патологията им се обостря при определено тяхно душевно състояние.

За съжаление, конкретно универсално лекарство за лечение на псориазис към настоящия момент не съществува и заболяването изисква комплексно лечение, което се подбира индивидуално.

Как емоциите управляват болестта?

И така, по какъв начин психиката ни може да се превърне в ключово звено за развитието на псориазиса? Всичко е много просто, психиката е неразривно свързана с психологията.

Чрез нервната система всяко излагане на стрес оставя следи в нашето тяло. Под въздействието на негативните емоции или всяко психологическо неудобство имунитетът преминава в състояние на готовност да се „сражава“ с агресора, а също възникват и определени изменения в хормоналната система. Тази програма е заложена в еволюцията.

Не откривайки външни врагове, например патогенни микроорганизми, имунната система погрешно се превключва към унищожаването на кожните клетки. Така протича ускорено делене на клетки, поради което роговият слой на кожата не успява се излющи, а над него вече се образуват вече нови кожни клетки.

По сигнал на имунната система на мястото на слепване на кожните клетки се струпват много левкоцити за борба с мнимата инфекция. Така се отключва възпалителен процес с появата на специфични псориатични плаки.

Кой е в рисковата група?

Точните психологически причини за появата на псориазиса засега още не са известни, но лекарите открояват някои категории хора, които могат да бъдат отнесени към рисковата група:

• Хората, страдащи от чувство за вина. Може да се каже, че такива хора възприемат псориазисът като наказания. Те се примиряват и не я пускат.
• Трудохолиците, поемащи голямо психологическо натоварване. Особено това се отнася за хората, които не изпитват удовлетворение от своята работа.
• Хората с потиснато емоционално състояние.
• Гнусливите хора, стремящи се към идеална чистота.
• Хората, търсещи внимание. Психолозите отбелязват, че това е една от най-честите причини за развитие на псориазис сред децата.
• Неувереност в себе си – в случай на неуспех тези хора често се срамуват от себе си, боят се да не бъдат презрени от обществото;
• Желанието за сваляне на собствената отговорност – за такива хора псориазисът е претекст за избягване на работа;

Псориазът и психотерапията

Всяко психосоматично заболяване изисква лечение при психотерапевт. На психотерапевтичните сеанси специалистът подробно разпитва пациента за събитията, които са предшествали заболяването. С течение на времето самият пациент започва да разбира истинската причина за своето заболяване.

След като прикритите проблеми излязат на повърхността, психотерапевтът помага на пациента да се справи с тях. Този комбиниран начин на лечение позволява постигането на продължителна ремисия на заболяването.

А също следва да се припомни, че псориазисът не възпрепятства забременяването и детеродната функция.