Какво е птичи грип?

Птичи грип е вирусна инфекция, която се причинява от щам на птичия вирус. Въпреки че са установени много щамове на този вирус, този, от който могат да се заразяват хората е щамът H5N1.

Но в края на 2013 година в Китай бе съобщено за случай на починала жена от нов щам на вируса Н10N8. Този щам е открит при дивите птици. Но в повечето случаи те не се разболяват от вируса, а само негови преносители. Дивите птици обаче лесно могат да заразят птици, които са отглеждат за храна като пилета, патици, пуйки и т.н.

Обикновено птичия вирус не се предава от птици на хора. Но от 1997г. насам има доста случаи, при които хора се заразяват с този смъртоносен щам на вируса.

Какви са симптомите?

Най-често симптомите на вирусната инфекция са идентични с тези на обикновен грип като например:
• Повишена телесна температура;
• Кашлица и възпалено гърло;
• Болки в мускулите;
• Птичият вирус може да предизвика и възпаление на очите – конюктивит;

Но инфекцията може бързо да прогресира до пневмония и остър респираторен дистрес синдром и частична дисфункция на белия дроб, която може да бъде смъртоносна.

В случаите на смърт, времето за реакция е много малко. Около 9-10 дни след появата на симптомите, може да настъпи смърт.

Потърсете веднага лекарска помощ, ако сте пътували някъде или живеете в район, където има огнище на вируса.

Какви са причините?

Причинява се от вирус, принадлежащ към семейство Orthomyxoviridae и представлява РНК вирус, който е с отрицателна верига.

След като дива птица заразява една или няколко птици, отглеждани в голяма птицеферма за много кратко време вирусът се разпространява сред стотици и дори хиляди птици от фермата.

Болните птици трябва да бъдат убити, за да се спре разпространението на инфекцията. Хората, които влизат в контакт с болни пилета, патици или пуйки е по-вероятно да се заразят.

Вирусът се предава чрез изпражненията и слюнката върху повърхности като клетки, трактори и друга селскостопанска техника.

Не трябва да се притесняваме от заразяване, ако консумираме пилешко, пуешко или патешко месо, което е било подложено на топлинна обработка, тъй като вирусът умира от високата температура.

Лечение на птичи грип

Лечението зависи от това как реагира вашето тяло на вируса и какви оплаквания имате. В някои случаи се предписват антивирусни лекарствени средства, които могат да ви помогнат да се почувствате по-добре.

Към настоящия момент няма одобрена ваксина срещу вируса, но китайски учени в началото на 2014 година съобщила, че са тествали ваксина срещу вируса върху животни. Ваксината „заставя“ имунната система на заразения да започне да произвежда антитела, които да унищожат вируса.

В повечето случаи антивирусните лекарства не могат да унищожат вируса, тъй като има склонността много бързо да мутира и да не се повлиява от действието им.

При птичи грип, болният се поставя в изолатор, за да намали вероятността от разпространение на инфекцията на други хора. Но в повече от половината от случаи вирусната инфекция води до смърт.

Как да се предпазим от заразяване?

Ако в района, в който живеете се появи огнище на птичия вирус или ако пътувате в държава, където има такова огнище:

• Избягвайте птицеферми, предприятия, преработващи птици и всякакви растения и близък контакт с пилета, пуйки и патици.

• Стойте на разстояние от открити пазари, където продават живи птици;

• Поддържайте чисти ръцете си като ги миете със сапун и вода. Сапунът трябва да се втрива поне 15 секунди в кожата, за да убие всякакви микроби. Ако нямате възможност да си миете ръцете, може да използвате мокри кърпички, но те задължително трябва да имат алкохолна консистенция, която осигурява антибактериалното им действие.

• Не яжте сурови или недобре сварени яйца. В никакъв случай не яжте омлети или други подобни аламинути с яйца. При налично огнище на птичи грип яйцата трябва да се варят минимум 15 минути и дори е най-добре да се оставят да врят, докато им се спука черупката – най-сигурен показател, че са се сварили.