Изследванията показват, че с напредването на възрастта човек става по-щастлив, но са малко тези, които се замислят за старостта. Lechenie.bg разказва за нещата, които карат организма да старее по-бързо.

От какво да се откажем срещу преждевременното остаряване

1.Спазване на модерни диети

Желаете да живеете дълго? Хранете се правилно, с храна, която е вкусна, здравословна и балансирана откъм съставки. Модните диети, които обещават бързо отслабване и влизане във форма, често дават противоположен резултат.

Небалансираните диети в дългосрочна перспектива предизвикват загуба на мускулна маса. А това може да доведе до ограничаване на подвижността, повишен риск от падания и фрактури. Всичко, с което обикновено се асоциира старостта.

2.НЕ на срещите с приятели

Изданието PLOS Medicine обяви резултатите от интересен експеримент. Учени в продължение на 7,5 години наблюдават почти 309 000 души.

Те установяват, че тези от тях, които имат здрави социални връзки и редовно се срещат с приятели, имат с 50% по-големи шансове да живеят по-дълго.

Резултатите не зависят от възрастта, пола, изходното здравословно състояние, нито пък от други неща. Така всеки човек във всяка възраст има нужда от надеждни приятели. С тях се чувстваме по-млади.

3.Неумение за справяне със стреса

Краткосрочният и продължителен стрес подрива здравето на човек и предизвиква преждевременно стареене.

Това се обяснява с факта, че при стресова ситуация в организма се отделя хормонът кортизол, който може да увреди теломерите на ДНК. Колкото по-къси са те, толкова по-продължителен е животът.

Не е препоръчително да се пренебрегват ефективни прийоми за борба със стреса, каквито са йога, медитация, дълбоко дишане и разходки на чист въздух.

Умението да се диша правилно е много важно срещу преждевременно стареене. Изследванията показват, че възрастните хора дишат по-бавно.

4.Течности от пластмасови бутилки

Пластмасовите съдове отделят в храната вещества, които вредят на здравето. Пиенето на вода и на други напитки от бутилка способства за образуване на бръчки около устата, от което човек започва да изглежда по-стар.

5.Недостатъчно овлажняване на кожата

Пилотно изследване от 2019 г., проведено от Калифорнийския университет в Сан Франсиско показва, че правилната грижа за кожата може да допринесе за намаляване на риска от възникване на възпалителни процеси в организма и така да се предотвратят сърдечно-съдови заболявания, болест на Алцхаймер и диабет.

Стареещата кожа образува възпалителни цитокини, които попадат в кръвоносната система и предизвикват възпаление. Правилната грижа за лицето и за тялото минимизира тези рискове.

6.Използване на химическа козметика

Продуктите за грижа за кожата, които използваме всеки ден, могат да съдържат вещества, оказващи негативно влияние на целия организъм.

Сред тях са фталати, пестициди и синтетични полимери. Тези съставки могат да имитират действието на хормоните, които водят до преждевременна гибел на клетки.

Козметика следва да се купува по съвет от козметик или от дерматолог. Подбират се безопасни средства, които дават прекрасен резултат.

7.Прекалено чести тренировки във фитнеса

Физическите упражнения са ключ към дълголетието в добро здраве, но ако се тренира прекалено често, ефектът е обратен. При чести интензивни тренировки мускулите не успяват да се възстановят напълно.

Това може да доведе до възпалителни процеси в организма, нарушения при функциониране на имунната система. В зависимост от възрастта, интервалът между тренировките трябва да е от 24 до 36 часа.

8.Липса на пълноценен отдих

Пълноценният нощен отдих не е само гаранция за сутрешна бодрост и висока работоспособност, но и за добро физическо и психическо здраве.

От хронично недоспиване човек не само изглежда с 10 години по-стар, но и се чувства по такъв начин. Освен това така се ускорява стареенето на организма.

9.Недостатъчно добра хигиена на устната кухина

Състоянието на венците и на зъбите е важен маркер за здравето на организма. Ако на състоянието на устната кухина не се обръща достатъчно внимание, възпалението на венците и проблемите със зъбите са въпрос на време.

Едновременно няколко изследвания установяват връзка между недостатъчната хигиена на устната кухина и сърдечно-съдови заболявания, а също и на болест на Алцхаймер.