Пулсация в корема може да възниква периодично без видими причини. Често тревожи напълно здрави хора – усещанията могат да се появят след хранене или когато човек е дълго в неудобна поза.

И все пак лекарите настояват, че този симптом е сериозен повод да проверим състоянието на кръвоносните съдове.

Пулсацията често не е единственото оплакване при аневризма на коремния отдел на аортата. Защо в корема възникват неприятни усещания, а също кой попада в рисковата група за развитие на патология на артериите?

Защо се появява пулсация в корема

Пулсацията в корема най-често се появява в напреднала възраст и е признак на стареене на организма. Усещанията са по-изразени при хора с нормално тегло, а и при тези, които страдат от затлъстяване, се проявяват изключително рядко.

Този симптом сам по себе си не е признак на някакъв конкретен проблем, все пак ако ни безпокои често, то следва да се потърси лекарска помощ.

Понякога пулсациите съпровождат храносмилателни разстройства с различна етиология. Възможно е да възникват на фона на обикновено преяждане, особено при много мазна и пикантна храна.

Пулсацията също може да е признак на хранително отравяне, чревни инфекции, особено често симптомът се появява в началото на отравянето, когато няма други признаци, или на хронични заболявания на дебелото черво.

Също усещането за тласъци в корема може и да не е свързано с храносмилателната система, макар и на човек да му се струва, че се съкращават точно тези органи.

Симптомите се появяват при хора със сърдечно-съдови заболявания и е признак на патологии във функционирането на кръвоносните съдове.

При жените пулсацията в корема възниква по време на менструация. През този период матката често се съкращава, тъй като се отделя слой ендометруим.

Ако дискомфортът е незначителен, това може да доведе до физиологична норма, но ако пулсацията е силна и се съпровожда с болки, е необходима консултация с гинеколог.

Симптоми на аневризма на коремната аорта – пулсация, болка

Аневризмата на коремната аорта е може би най-опасната диагноза, при която е възможно да възникне усещане за пулсации в корема. Аортата е най-голямата артерия в човешкото тяло, и всяко нейно увреждане представлява заплаха за живота.

При аневризма стените на кръвоносните съдове отслабват и под налягане кръвта се разтяга. Колкото по-голям е диаметърът на мястото на разтягане, толкова по-вероятно е разкъсването на аортата, а това означава и обилно вътрешно кръвотечение.

При такова усложнение човек се нуждае от спешна медицинска помощ. В артерията кръвта се изтласква от сърцето и се движи с пулсиращ поток. Предават се съкращенията на миокарда, затова и аневризмата на коремната аорта се съпровожда с усещане за пулсации.

На разширения участък със слаби стени, тласъците се усещат доста по-силно. Понякога лекарят може при палпации да открие, дори локално образувание, в този случай вероятността от аневризма с диаметър повече от 3 см е 40%.

Пулсацията, понякога изразена слабо, при много от хората остава единствен симптом на аневризма, докато не се стигне до нейното разкъсване.

Много често тази патология на артериите по никакъв начин не се проявява, затова за хората от рисковата група е важно да се консултират с личния си лекар, дори при минимални оплаквания.

Разширението на аортата в коремния отдел понякога води до притискане на органи и затова допълнително могат да се появят следните симптоми:

  • Болки в корема, които ирадират към слабините или към кръста. В някои случаи болките са толкова силни, че може погрешно да се постави диагноза – бъбречна колика или пристъп на панкреатит;
  • Тежест в корема след хранене;
  • Гадене, по-рядко повръщане.

Как се поставя диагноза при чести пулсации на корема

Ако се открие пулсация в областта на корема, човек се насочва към апаратни изследвания. Най-разпространен и достъпен метод е ултразвук на коремната област. Допълнително за уточняване на диагнозата, оценка на размерите и разположение на аневризмите се назначават следните процедури:

  • Доплерография;
  • Рентген;
  • Ангиография;
  • Компютърна томография или ЯМР на коремната област.

Единственият метод на лечение на аневризма на коремната аорта – това е операцията. Днес тези хирургични интервенции се провеждат ендоваскуларно, при което катетър се въвежда в бедрената артерия.