Ваксина, която предотвратява и дори обръща ранните стадии на болестта на Алцхаймер и деменция ще може да се тества върху хора в рамките на следващите 2-3 години.

Изследователи от университет в Южна Австралия работили в сътрудничество със свои колеги от САЩ в Института по молекулярна медицина и Калифорнийския университет с цел разработването на ваксина, която да въздейства на анормалните белтъци в мозъка, които блокират нормалната функция на невроните.

Професор Николай Петровски от Австралийския университет посочва, че с натрупването си във времето – два анормални за мозъка белтъци – амилоид бета и тау, нарушават мозъчната функция и докарват деменция.

Тези анормални белтъци са като автомобил на пешеходна алея. И трябва да се премахнат по някакъв начин, ако бъдат разрушени в мозъка, то тогава, както счупената кола в пешеходната алея, така и те ще си останат там, където са били разрушени.

Проблемът е, че повечето хора получават Алцхаймер точно поради голямото количество разрушени белтъци в мозъка в резултат на възпалителния отговор от страна на имунната система.

И ваксината, която се разработва, ще стимулира образуването на антитела, които ще влизат в ролята на камион, който да изтегля повредения автомобил от пешеходната алея.

В момента се разработва ваксина срещу натрупването на анормалния белтък бета амилоид, и ще е най-ефективна преди развитието на Алцхаймер и деменция, като ефикасността няма да е толкова висока, ако заболяването вече се е развило.

Интересното е, че ако ваксината бъде насочена към втория протеин, който наскоро беше установено, че може да причини невродегенеративни заболявания, може да се постигне обратно развитие на болестта, дори ако вече е прогресирала.
Професор Петровски, че ваксината, която се разработва ще въздейства и на двата белтъка.

Тази нейната характеристика може да се използва като се поставя на хора над определена възраст, да кажем 50 години, когато са в перфектна кондиция, за да се предотврати развитие на деменция.

Потенциално също биха могли да бъдат дадени на хората, поне в ранните стадии на развитие на деменцията, за да се постигне обръщане на процеса.

Професорът добавя още, че за разработването на ваксината ще се ползва финансиране от Института по здравеопазване на САЩ, и това ще позволи тестовете върху хора да започнат в рамките на следващите 2 до 3 години.

Американските здравни власти чрез Института по здравеопазване ще разпределят около 1 милиард долара за разработването на средства и изследвания в областта на лечението и профилактиката на болестта на Алцхаймер и старческото слабоумие.

Ако ваксината докаже своята ефективност още в ранните етапи, това означава, че няма да е далеч времето, в което ще бъде пусната официално на фармацевтичния пазар.

И това би бил наистина голям пробив в лечението на невродегенеративните заболявания, които са голям бич на нашето съвремие.

Както е известно в миналото, тоест преди около 50-100 години, заболяванията, които са представлявали най-голяма обществена заплаха, са били инфекциозните болести, и тяхното разпространение е спряно с профилактични мерки, каквито са поставяните ваксини.

Днес обаче сме изправени пред друг проблем – хроничните заболявания, за които на практика има само поддържащо лечение, което влошава качеството на живота на човека, кара го да се чувства непълноценен като човек и редица други проблеми, макар и животът му да продължава.