Какво представлява рака на кожата?

Рак на кожата се появява тогава, когато нормалните кожни клетки започват да мутират и да растат и да се размножават неконтролируемо.

И тъй като клетките се размножават те образуват маса наречена тумор. Туморите на кожата често се наричат кожни лезии.

Туморите са ракови само ако са съставени от злокачествени клетки. Това означава, че те нахлуват в околните тъкани поради неконтролируемия си растеж.

Туморите могат да се разпространят и до други органи чрез лимфата и чрез кръвта. Този процес на нахлуване и разпространение в други тъкани и органи се нарича метастаза.

Туморите притискат околните тъкани като нахлуват в тях и отнемат нужният им кислород и хранителни вещества, а това води до невъзможност да изпълняват функциите си.

Съществуват три вида рак на кожата – базалноклетъчен карцином, плоско клетъчен карцином, сквамозен карцином – засяга потните и мастните жлези, амеланома – той обаче не се смята за рак на кожата.

Какви са симптомите при рак на кожата?

Общите симптоми на кожен карцином са поява на зоните на кожата без цвят, също така характерна е и поява на лезии, които са с тъмна или черна пигментация и други изменения на кожата, които не заздравяват.

Базалноклетъчният карцином обикновено изглежда като леко повдигната над околната кожа, гладка и безцветна издатина.

Плоскоклетъчният карцином е обикновено зачервено, лющещо се петно, което е леко издигнато над околната кожа.

Предупредителни симптоми могат да бъдат промени в размера, формата или цвета на бенка.

При поява на нова бенка в зряла възраст или болка, сърбеж, кървене или язва в самата бенка, трябва задължително да се прегледате при специалист.

От какво се причинява?

Продължителното излагане на ултравиолетова светлина – слънчева светлина, е най-честата причина за рак на кожата.

Други причини за рак на кожата могат да бъдат:

 • Имуносупресия , което представлява увреждане на имунната система.
 • Излагане на необичайно високи нива на рентгенови лъчи.
 • Контакт с определени вещества като арсен.

Лечение на рак на кожата

Домашното лечение не е подходящо при рак на кожата. Заболяването изисква лечението да се проведе от дерматолог или специалист по онкологични заболявания на кожата.

Бъдете активни при предотвратяването и откриването на рак на кожата на вас и на вашето семейство. Редовно преглеждайте кожата си при дерматолог и обръщайте внимание на всякакви промени.

Избягвайте излишното излагане на пряка слънчева светлина и особено през летните месеци си слагайте ежедневно слънцезащитни кремове.

Хирургичното отстраняване на туморната тъкан е сред начините за лечение на сквамозния и базалноклетъчния карцином. Хората, които не могат да се подложат на операция, се лекуват чрез лъчева терапия.

При лъчевата терапия се използва йонизиращо лъчение като малък лъч се насочва към злокачествените туморни клетки. Радиацията убива анормалните клетки и унищожава лезиите.

Лъчевата терапия може да предизвика дразнене или парене на заобикалящата здрава кожа. Болният може да се чувства уморен след терапията.

В по-напредналите стадии на заболяването може да се прилага и химиотерапия. Но този вид терапия е все още на фаза клинични изпитвания, тоест все още не е установено, че е ефективен начин на лечение.

Как да се предпазим от рак на кожата?

За да се предпазите ефективно от рак на кожата и да поддържате здрава кожа през цялата година, са необходими допълнителни стъпки и внимание към вашия жизнен стил.

В допълнение към горепосочените съвети, ето още няколко важни аспекта за предотвратяване на рак на кожата и подобряване на здравето на вашата кожа:

 1. Използвайте правилния тип слънцезащитен крем: Изборът на правилния слънцезащитен крем е от съществено значение. Изберете крем с широкоспектърна защита срещу UVA и UVB лъчите и с поне фактор 30. При дълготрайно излагане на силно слънце, нанасяйте крема повторно на всяка 2 часа и след плуване или изпотяване.

 2. Избягвайте солариумите: Излагането на кожата на изкуствени ултравиолетови лъчи от солариуми също може да увеличи риска от рак на кожата. Те могат да бъдат изключително вредни и да причинят предцениване на стареенето на кожата, както и увеличение на риска от злокачествени образувания.

 3. Проверявайте кожата си редовно: Преглеждането на кожата ви е важно за забелязване на промени или необичайни образувания. Ако забележите нови борчета, рани, болки или промени във формата, цвета или размера на родилите си, консултирайте се с дерматолог.

 4. Подхранвайте се правилно: Здравата хранителна диета има отражение върху здравето на вашата кожа. Поддържайте балансиран режим, богат на антиоксиданти, витамини и минерали. Тези вещества могат да помогнат на кожата ви да се защити от вредното въздействие на свободните радикали.

 5. Пазете се и през зимата: Въпреки че слънцето през зимата може да не е толкова интензивно, излагането на ултравиолетовите лъчи все още може да бъде вредно. Не забравяйте да използвате слънцезащитен крем и през студените месеци.

 6. Хидратирайте се: Поддържайте кожата си добре хидратирана. Правилната хидратация подпомага еластичността и здравето на кожата, което може да я предпази от някои видове увреждания.

 7. Избягвайте тютюнопушенето: Тютюнопушенето не само е вредно за общото здраве, но и може да ускори процеса на стареене на кожата и да увеличи риска от развитие на рак.

 8. Посетете дерматолога редовно: Редовните прегледи при дерматолог ще ви помогнат да следите за здравето на вашата кожа и да откривате евентуални проблеми в ранен етап.

Съчетавайки гореспоменатите съвети с описаните в началото на текста мерки, вие ще имате по-голям контрол върху здравето на вашата кожа и ще намалите риска от развитие на рак на кожата.