Какво представлява рака на кожата?

Рак на кожата се появява тогава, когато нормалните кожни клетки започват да мутират и да растат и да се размножават неконтролируемо.

И тъй като клетките се размножават те образуват маса наречена тумор. Туморите на кожата често се наричат кожни лезии.

Туморите са ракови само ако са съставени от злокачествени клетки. Това означава, че те нахлуват в околните тъкани поради неконтролируемия си растеж.

Туморите могат да се разпространят и до други органи чрез лимфата и чрез кръвта. Този процес на нахлуване и разпространение в други тъкани и органи се нарича метастаза.

Туморите притискат околните тъкани като нахлуват в тях и отнемат нужният им кислород и хранителни вещества, а това води до невъзможност да изпълняват функциите си.

Съществуват три вида рак на кожата – базалноклетъчен карцином, плоско клетъчен карцином, сквамозен карцином – засяга потните и мастните жлези, амеланома – той обаче не се смята за рак на кожата.

Какви са симптомите при рак на кожата?

Общите симптоми на кожен карцином са поява на зоните на кожата без цвят, също така характерна е и поява на лезии, които са с тъмна или черна пигментация и други изменения на кожата, които не заздравяват.

Базалноклетъчният карцином обикновено изглежда като леко повдигната над околната кожа, гладка и безцветна издатина. Плоскоклетъчният карцином е обикновено зачервено, лющещо се  петно, което е леко издигнато над околната кожа.

Предупредителни симптоми могат да бъдат промени в размера, формата или цвета на бенка. При поява на нова бенка в зряла възраст или болка, сърбеж, кървене или язва в самата бенка, трябва задължително да се прегледате при специалист.

От какво се причинява?

Продължителното излагане на ултравиолетова светлина – слънчева светлина, е най-честата причина за рак на кожата.

Други причини за рак на кожата могат да бъдат:

  • Имуносупресия , което представлява увреждане на имунната система.
  • Излагане на необичайно високи нива на рентгенови лъчи.
  • Контакт с определени вещества като арсен.

Лечение на рак на кожата

Домашното лечение не е подходящо при рак на кожата. Заболяването изисква лечението да се проведе от дерматолог или специалист по онкологични заболявания на кожата.

Бъдете активни при предотвратяването и откриването на рак на кожата на вас и на вашето семейство. Редовно преглеждайте кожата си при дерматолог и обръщайте внимание на всякакви промени.

Избягвайте излишното излагане на пряка слънчева светлина и особено през летните месеци си слагайте ежедневно слънцезащитни кремове.

Хирургичното отстраняване на туморната тъкан е сред начините за лечение на сквамозния и базалноклетъчния карцином. Хората, които не могат да се подложат на операция, се лекуват чрез лъчева терапия.

При лъчевата терапия се използва йонизиращо лъчение като малък лъч се насочва към злокачествените туморни клетки. Радиацията убива анормалните клетки и унищожава лезиите.

Лъчевата терапия може да предизвика дразнене или парене на заобикалящата здрава кожа. Болният може да се чувства уморен след терапията.

В по-напредналите стадии на заболяването може да се прилага и химиотерапия. Но този вид терапия е все още на фаза клинични изпитвания, тоест все още не е установено, че е ефективен начин на лечение.

Как да се предпазим от рак на кожата?

  • Ограничете излагането си на слънце през летните месеци. Опитайте се да не се излагате на слънце във времето 10 до 14 часа, когато слънчевото греене е най-силно, като това се отнася за топлите месеци от годината.
  • Нанасяйте редовно слънцезащитни кремове през лятото с поне слънцезащитен фактор 15.
  • Ако съществува вероятност от слънчево изгаряне, когато излизате навън носете широкопола шапки и широки дрехи, които не допускат вредните ултравиолетови лъчи на слънцето.