Рак на пикочния мехур представлява злокачествено образувание, което възниква в пикочния мехур – орган с формата на балон, разположен в тазовата област, който съхранява урината.

Заболяването започва най-често в клетките, които покриват вътрешната страна на органа.

Злокачественото образувание обикновено засяга хората в напреднала възраст, въпреки че е възможно да се появи във всяка възраст.

При по-голямата част от случаите заболяването се открива в ранен стадий, при който лечението е най-успешно.

Въпреки това обаче е възможен рецидив. Поради тази причина, хората, които са се излекували успешно подлежат на задължителни контролни изследвания години след края на лечението.

Какви са симптомите за рак на пикочния мехур?

Клиничните изяви на заболяването най-често се състоят в:

• Поява на кръв в урината /хематурия/ като нейният цвят може да варира от тъмно жълто до ярко червено. Или е възможно уринарната течност да изглежда нормално, но единични еритроцити е възможно да бъде открита при изследването ѝ под микроскоп.

• Често уриниране;
• Болезнено уриниране;
• Болки в гърба;
• Болезнени усещания в таза;

Какви са причините?

Невинаги се установява причината за възникване на злокачествено образувание на пикочния мехур. Предполага се, че е възможно да е свързан с тютюнопушенето, паразитна инфекция, радиационна или химическа експозиция.

Заболяването се развива, когато клетки в пикочния мехур започват да растат анормално. Вместо да растат и да се делят по организиран начин, тези клетки развиват мутации, които ги инструктират да нарастват и да се репликират неограничено. Тези анормални клетки формират тумор.

Различни видове клетки в пикочния мехур могат да станат ракови.

Видът на клетките на пикочния мехур, които първоначално мутират определят и типа на рака на пикочния мехур и най-подходящият метод на лечение.

Съществуват няколко разновидности на заболяването, наречено рак на пикочния мехур:

• Преходноклетъчен карцином – възниква поради мутация на клетките, формиращи вътрешната повърхност на пикочния мехур.

Преходните клетки се разширяват, когато пикочния мехур е пълен и се свиват при неговото изпразване.

Преходноклетъчният карцином е най-често срещаното злокачествено заболяване на пикочния мехур – над 90% от засегнатите развиват именно тази форма рак..

• Плоскоклетъчен карцином – сквамозните клетки се появяват в пикочния мехур в отговор на инфекция и възпаление. С течение на времето тези клетки могат да станат ракови. Среща се много рядко в Европа.

Заболяването е разпространено в някои чести на света, където определена паразитна инфекция /шистомиаза/ е преобладаваща причина за инфекции на пикочния мехур.

Аденокарцином – започва в клетките, които формират секретиращите слуз жлези в пикочния мехур. Тази разновидност на заболяването е също рядка в Европа.

Лечение на рак на пикочния мехур

Приложимите методи за лечение са обусловени от редица фактори, като вида и стадия на рака, общото здравословно състояние на пациента, като се взема предвид и неговото мнение.

Хирургия

Ако ракът е много малък и не е нахлул в стената на пикочния мехур, са приложими следните хирургични процедури:

• Операция за отстраняване на туморите при рак на пикочния мехур – трансуретрална резекция /ТУР/ често се използва за премахване на злокачественото образувание, което е ограничено до вътрешни слоеве на пикочния мехур.

По време на ТУР хирургът въвежда малък проводник с цитоскоп в пикочния мехур. Към проводника се прилага електричен ток , който да изгори раковите клетки.

В някои случаи може да се използва високоенергиен лазер вместо електричен ток. ТУР може да стане причина за болезнено или кърваво уриниране в продължение на няколко дни след процедурата.

Премахване на тумора и на част от пикочния мехур – процедурата се нарича сегментна или частична цистектомия и се отстранява частта от органа, която съдържа раковите клетки, за да се възпре разпространението и излекува възникналият рак на пикочния мехур.