Какво представлява рака на щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза е разположена в предната част на шията, в зоната под адамовата ябълка. Жлезата има форма на пеперуда и е „увита“ около трахеята или дихателната тръба.

Двата лоба или дяла от двете страни на трахеята са свързани помежду си посредством щитовидния провлак, който премива през предната част на трахеята.

Рак на щитовидната жлеза може да се развие на всяка възраст, въпреки че честотата му се увеличава с възрастта особено след 30-годишна възраст. Повечето агресивни форми на заболяването се откриват при по-възрастни хора.

Карциномът на щитовидната жлеза се случва три пъти по често при жените, отколкото при мъжете. Злокачественото заболяване възниква от единия от двата вида клетки на щитовидната жлеза – фоликуларните клетки или т.нар. перифоликуларни или С клетки.

Какви са симптомите?

Карциномът на щитовидната жлеза обикновено започва с възли или бучки, които се усещат под адамовата ябълка. Повечето възли на щитовидната жлеза са доброкачествени и по-малко от 5% са злокачествени.

Когато възлите на щитовидната жлеза са по-големи от 1 см. и за тях е установено, че намаляват при поглъщането на радиоактивен йод 131, се извършва диагностика на тъканта чрез тънкоиглена аспирационна биопсия.

В по-редки случаи симптомите на карцином на щитовидната жлеза могат да се изразяват в:

 • Дрезгавост на гласа и подуване на врата;
 • Кашлица, болки в шията, подути лимфни възли и загуба на тегло;
 • Подуването на шията може да затрудни дишането;

Какви са причините за рак на щитовидната жлеза?

Четири са основните типове карцином на щитовидната жлеза:

 • Папиларен карцином – най-често срещаният вид и засяга повече от 2/3 от случаите на злокачествени образувания на щитовидната жлеза. По-висок от развитието му съществува при хора спрямо които е прилагана лъчетерапия, при която йонизиращото лъчение е било насочвано в областта на глава и шията.
 • Фоликуларен карцином – вид папиларен карцином, но се появява при по-възрастни хора. Възниква от мутацията на жлезните клетки на щитовидната жлеза или фоликуларни клетки и обикновено прогресира много бавно. Ако бъде открит навреме, вероятността от пълно излекуване е много голяма.
 • Медуларен карцином – развива се от мутацията на С-клетките в щитовидната жлеза и може да стане причина за повишаване на нивата на хормона калцитонин, който се секретира от тези клетки. Обикновено прогресира бавно и се лекува напълно, ако бъде открит в по-ранен  стадий.
 • Апластичен карцином - развива се изключително рядко, но затова пък се прогресира много бързо. Също е в резултат на видоизменение фоликуларните клетки на щитовидната жлеза. Този вид злокачествено заболяване е с фамилна анамнеза.

Лечение на рак на щитовидната жлеза

Първоначалното лечение е хирургично за повечето видове карцином на щитовидната жлеза. Отстранява се злокачествената туморна тъкан и се прави дисекция на всички лимфни възли в зоната на тумора.

Обикновено се назначава се терапия с радиоактивен йод 131 след извършването на хирургичната интервенция. Радиоактивният йод 131 се прилага като адювантна терапия при папиларен и фоликуларен рак на щитовидната жлеза.

Този начин на лечение се прилага от 2 до 6 седмици след операцията на щитовидната жлеза. Терапията се състои в предписване на високи дози на радиоактивен йод 131, които са под формата на течност или на таблетки.

Хората, които се подлагат на такова лечение трябва да ограничат приема на йод с храна в рамките на 5 до 14 дни преди началото на терапията.

При терапия с йод трябва да се ограничат близките контакти с бременни и малки деца от 3 до 7 дни след прекратяване на лечението.

Целите на този вид терапия се състоят в пълното унищожаване на останалата щитовидна тъкан в шията и намаляване на вероятността от рецидив на злокачествената тъкан.

Как да се предпазим?

За да се предпазим от рак на щитовидната жлеза, трябва да вземем предвид няколко ключови фактора и да следваме някои здравословни принципи.

Щитовидната жлеза е малка, но изключително важна част от нашия организъм, която участва в регулацията на общото ни здравословие.

Ето някои стъпки, които можем да предприемем, за да се предпазим от развитието на рак на щитовидната жлеза:

 1. Редовни прегледи и тестове: Редовните медицински прегледи са от съществено значение. Лекарят ви може да извърши физически изследвания и кръвни изследвания, за да провери функцията на щитовидната жлеза и да открие възможни аномалии.

 2. Здравословен начин на живот: Здравословният начин на живот играе важна роля в предпазването от рак. Поддържайте се с активни физически упражнения, консумирайте здравословна храна, богата на плодове и зеленчуци, и избягвайте надмерната консумация на алкохол и тютюневи изделия.

 3. Щадете щитовидната жлеза при лъчеви процедури: Ако трябва да подлежите на лъчева терапия, убедете се, че лекарят ви знае за състоянието на щитовидната жлеза и ще предприеме необходимите мерки, за да я защити от вредното въздействие на лъчите.

 4. Избягвайте излагането на радиация: Излагането на висока радиация, като например при ядрени инциденти, може да увеличи риска от рак на щитовидната жлеза. Пазете се от подобни ситуации и спазвайте всички препоръки за сигурност.

 5. Генетичен анализ и семейна история: Ако имате семейна история на рак на щитовидната жлеза или други фактори, които ви правят по-уязвими, консултирайте се с генетичен съветник или специалист по щитовидната жлеза, за да определите своя риск и да вземете предпазни мерки.

 6. Следете за симптоми и сигнали: Бъдете внимателни към вашия организъм и сигналите, които той ви изпраща. Ако забележите промени в гърлото си, например увеличение на щитовидната жлеза, болка или затруднено гълтане, незабавно се консултирайте с лекар.

Следването на тези стъпки и поддържането на здравословен начин на живот може да помогне за предпазването от рак на щитовидната жлеза и за поддържането на общото ви здраве.