Какво е рак на маточната шийка?

Маточната шийка е най-ниската част на женската матка. По-голямата част от матката се намира в таза, но част от шийката на матката е разположена във влагалището, където свързва матката с вагината.

Рак на маточната шийка се развива, когато клетките на шийката на матката се видоизменят по такъв начин, че започват да растат и да се размножават анормално и осъществяват инвазия в други тъкани и органи.

Подобно на всички видове карциноми, ракът на шийката на матката се лекува много по-успешно, ако се открие по-рано и лечението започне незабавно.

Сред ключовите характеристики на карцинома на шийката на матката е неговата бавна прогресия от нормалната тъкан на маточната шийка през пред ракови изменения, състояние наричано дисплазия, до инвазивен карцином.

Бавната прогресия с многобройните предкарциномни промени е много важна, защото осигурява възможности за профилактика ,ранно откриване чрез ПАП тестове – по известни като цитонамазка и своевременно започване на лечение.

Инвазивен карцином означава, че злокачественото образувание засяга по-дългите слоеве на тъканта на шийката майката и може да се разпространи към други части на тялото. В повечето случаи цервикалният рак не метастазира, но ако не се лекува навреме най-често се разпространява в белите дробове, черния дроб, пикочния мехур и във вагината или ректума.

Какви са симптомите при рак на маточната шийка?

Както при повечето карциноми  и този на шийката на матката може да не предизвика появата на никакви симптоми, докато не прогресира до опасен за живота стадий.

  • Дори и в много напреднал стадий цервикалният карцином не предизвиква болка.
  • Най-характерният симптом е честото вагинално кървене. Това кръвотечение е различно от това при менструация.
  • При цервикален рак може да се наблюдава и необичайно вагинално течение.

Какви са причините?

Ракът на маточната шийка започва с анормални промени в цервикалната тъкан. Инфекция с човешки папипома вирус-НРV е причина за почти всички видове карцином на цервикса.

Други рискови фактори са - ранно започване на сексуални контакти, множество сексуални партньори, тютюнопушенето, НІV инфекция и отслабена имунна система, както употребата на орални контрапцетиви – противозачатъчни хапчета.

Лечение на рак на маточната шийка

Ако заболяването бъде открито в ранен стадий, лечението се насочва към предотвратяване на превръщането на предраково изменените клетки в ракови.

Това обикновено е постепенен процес, състоящ се в премахване на клетки или тъкани за диагностика на рака и за да се установи до каква степен се е разпространил.

Ако по-дълбоките клетки, които са отстранени чрез биопсия са нормални, може да не се наложи по-нататъшно лечение.

Ако най-дълбоките клетки, които са премахнати при биопсията са ракови или са с предракови изменения, това означава, че ракът се е разпространил по-навътре в тъканта. В тези случаи лечението продължава с отстраняване на допълнителни тъкани .

Тъй като тези допълнителни тъкани са били премахнати, те отново се изследват за диспластични промени, за да бъдат сигурни лекарят, че всички предракови и ракови клетки са били отстранени от организма или се унищожават по друг начин.

Как да се предпазим?

  • Ранната възраст на първото полово сношение се счита за рисков фактор. Въздържанието от полови контакти се препоръчва като един от начините да се предотврати предаването на вируса причинител.
  • По същия начин се счита, че използването на презерватив може да попречи за предаването на НРV, макар че тази зависимост все още не е добре проучена.