Какво е рак на маточната шийка?

Маточната шийка е най-ниската част на женската матка. По-голямата част от матката се намира в таза, но част от шийката на матката е разположена във влагалището, където свързва матката с вагината.

Рак на маточната шийка се развива, когато клетките на шийката на матката се видоизменят по такъв начин, че започват да растат и да се размножават анормално и осъществяват инвазия в други тъкани и органи.

Подобно на всички видове карциноми, ракът на шийката на матката се лекува много по-успешно, ако се открие по-рано и лечението започне незабавно.

Сред ключовите характеристики на карцинома на шийката на матката е неговата бавна прогресия от нормалната тъкан на маточната шийка през пред ракови изменения, състояние наричано дисплазия, до инвазивен карцином.

Бавната прогресия с многобройните предкарциномни промени е много важна, защото осигурява възможности за профилактика ,ранно откриване чрез ПАП тестове – по известни като цитонамазка и своевременно започване на лечение.

Инвазивен карцином означава, че злокачественото образувание засяга по-дългите слоеве на тъканта на шийката майката и може да се разпространи към други части на тялото.

В повечето случаи цервикалният рак не метастазира, но ако не се лекува навреме най-често се разпространява в белите дробове, черния дроб, пикочния мехур и във вагината или ректума.

Какви са симптомите при рак на маточната шийка?

Както при повечето карциноми и този на шийката на матката може да не предизвика появата на никакви симптоми, докато не прогресира до опасен за живота стадий.

  • Дори и в много напреднал стадий цервикалният карцином не предизвиква болка.
  • Най-характерният симптом е честото вагинално кървене. Това кръвотечение е различно от това при менструация.
  • При цервикален рак може да се наблюдава и необичайно вагинално течение.

Какви са причините?

Ракът на маточната шийка започва с анормални промени в цервикалната тъкан. Инфекция с човешки папипома вирус-НРV е причина за почти всички видове карцином на цервикса.

Други рискови фактори са - ранно започване на сексуални контакти, множество сексуални партньори, тютюнопушенето, НІV инфекция и отслабена имунна система, както употребата на орални контрапцетиви – противозачатъчни хапчета.

Лечение на рак на маточната шийка

Ако заболяването бъде открито в ранен стадий, лечението се насочва към предотвратяване на превръщането на предраково изменените клетки в ракови.

Това обикновено е постепенен процес, състоящ се в премахване на клетки или тъкани за диагностика на рака и за да се установи до каква степен се е разпространил.

Ако по-дълбоките клетки, които са отстранени чрез биопсия са нормални, може да не се наложи по-нататъшно лечение.

Ако най-дълбоките клетки, които са премахнати при биопсията са ракови или са с предракови изменения, това означава, че ракът се е разпространил по-навътре в тъканта. В тези случаи лечението продължава с отстраняване на допълнителни тъкани .

Тъй като тези допълнителни тъкани са били премахнати, те отново се изследват за диспластични промени, за да бъдат сигурни лекарят, че всички предракови и ракови клетки са били отстранени от организма или се унищожават по друг начин.

Как да се предпазим?

  • Редовни гинекологични прегледи: Един от най-важните начини за ранно откриване и предпазване на рак на маточната шийка е редовната гинекологична проверка. Жените трябва да се консултират с гинеколог или акушер-гинеколог за редовни прегледи и PAP тестове. Този скрининг може да помогне за откриване на промени в шийката на матката, които могат да бъдат предракови състояния и да бъдат лесно лекувани.
  • Ваксинация срещу HPV: HPV е основният вирусен фактор, свързан с рака на маточната шийка. Ваксинацията срещу HPV може да предостави защита срещу някои от основните видове HPV, които предизвикват рак на маточната шийка. Тази ваксинация обикновено се предлага на млади момичета и момчета преди тяхната сексуална активност, но може да бъде предоставена и на по-късна възраст.
  • Защита при полови контакти: Използването на презервативи по време на полови контакт може да намали риска от зараза с HPV и други сексуално предавани инфекции. Въпреки че презервативите не гарантират стопроцентова защита, те са важен начин за предпазване както от рак на маточната шийка, така и от други заболявания.
  • Ограничаване на броя на сексуалните партньори: Повечето партньори увеличават риска от зараза с HPV. Ограничаването на броя на сексуалните партньори и избягването на партньори с висок риск за HPV може да помогне за намаляване на риска.
  • Спиране на цигарите: Както и при много други видове рак, тютюнопушенето увеличава риска от развитие на рак на маточната шийка. Прекратяването на пушенето или никога да не започвате да пушите може да има положителен ефект върху вашето здраве и риска от рак.
  • Здравословен начин на живот: Поддържането на здравословен начин на живот с правилно хранене, редовна физическа активност и избягване на надматъжни ситуации може да подсили имунната система и да помогне на организма да се бори с инфекции, включително HPV.

Тези мерки за предпазване са ключови за опазване на здравето на жените и намаляване на риска от този вид рак.

Важно е да се консултирате със своя лекар или гинеколог, за да получите подробна информация и съвети, специфични за вашата ситуация.