Рак на жлъчни пътища представлява злокачествено новообразувание, което възниква в тънките тръби,по които преминава храносмилателната течност жлъчка през черния дроб.

Заболяването се нарича също холангиокарцином. То се среща много рядко и предимно при хора над 50-годишна възраст.

Холангиокарциномът може да предизвика появата на симптоми като жълтеница, силен сърбеж и бяло оцветяване на фецеса. Заболяването е агресивно, развива се много бързо и трудно се лекува.

Какви са симптомите?

Обикновено злокачествено образувание прогресира незабелязано, докато не блокира движението на жлъчната течност през черния дроб, когато в повечето случаи е в напреднал стадий.

Блокирането на жлъчния поток става причина за връщането му в кръвта и тъканите на тялото, което предизвиква появата на характерните симптоми:

• Жълтеница – пожълтяване на кожата и на бялото на очите;
• Потъмняване на урината;
• Умора;
• Загуба на апетит;
• Безпричинна загуба на тегло;
• Корема болка – повечето хора чувстват тъпа болка в горната дясна част на корема;
Повишена телесна температура – 38 градуса по Целзий или по-висока;
• Втрисане;
• Нощни изпотявания;

Потърсете лекарска помощ при наличие на жълтеница, макар че е твърде малко вероятно да имате холангиокарцином.

Но почти във всички случаи жълтеницата е признак на заболявания или нарушения във функцията на черния дроб като хепатит например.

Какви са причините?

Точната причина за възникването на заболяването не е известна, въпреки са идентифицирани няколко увеличаващи риска фактори.

Ракът започва с промяна в кодифициращата информация в клетките, която им казва кога да растат и да се репликират. Кодът се разпознава от дезоксирибонуклеиновата киселина /ДНК/, която се открива във всички човешки клетки.

Изменението на клетъчния код, познато като мутация и може да промени инструкциите, които контролират клетъчния растеж.

Мутацията може да инструктира клетките да продължат да растат, вместо да спрат, когато трябва. Това води до неконтролируемото размножаване на клетките и до формиране на новообразувание, познато като тумор.

Ако не се лекува ракът бързо нараства и е възможно да се разпространи и в други части на тялото.

Съществуват два начина, по които холангиокарцином може да разпространи:

• Директно – ракът засяга тъканите извън жлъчните пътища и околните органи, като черен дроб и кръвоносните му съдове, панкреаса или жлъчния мехур.

• Косвено – злокачествените клетки се разпространяват чрез кръвоносната система или лимфата в други части на тялото, като белите дробове и дебелото черво.

Идентифицирани са редица фактори, които увеличават риска от развитие на заболяването, като например:

Първичен склерозиращ холангит /ПСХ/ - рядка форма на чернодробно заболяване, което се характеризира с хронично възпаление на черния дроб. Обикновено възниква на възраст 30-50 години. В повечето случаи ПСХ е свързан с хронично възпаление на дебелото черво /улцерозен колит/. Не е известно точно колко хора с ПСХ ще развият холангиокарцином, но прогнозите варират между 5 и 35%.

• Според някои изследвания пушачите също попадат в рисковата група.

Лечение на рак на жлъчните пътища

Много от случаите на заболяването не могат да бъдат ефективно излекувани. Вместо това лечението се насочва към облекчаване на симптомите.

В случаи, че ракът е в І или ІІ стадий, е възможно да се приложи хирургична терапия като се отстрани засегната част от жлъчката и евентуално част от черния дроб или жлъчния мехур.

Когато заболяването е достигнало ІІІ стадий, шансовете за постигане на успех ще зависят от това каква част от лимфните възли са засегнати.