С позиция от Българския лекарски съюз обявиха против протеста на медицинските сестри, същото направиха и синдикатите.

Протестни действия на сестрите и реакцията на лекари и синдикати

На провелия се днес парламентарен контрол депутати използваха обидни квалификации по отношение на протестиращите медицински сестри, наричайки ги неуравновесени, психически нестабилни, които се барикадираха в сградата на бившия Партиен дом, понастоящем на Народното събрание, в столицата и затвориха булевард Дондуков снощи.

От Българския лекарски съюз определя протестните действия като провокация и призоваха управляващите да не се поддават.

Здравният министър отново се отметна от даденото обещание още през 2019 г., че ще бъдат вдигнати заплатите на медицинските сестри и на специалистите по здравни грижи.

В своя позиция той отново се измъква с твърдението, че лечебните заведения са търговски дружества и не може да въздейства на техните директори, които се явяват управители на фирми.

Следва обаче да се спомене, че държавата, представлявана от здравния министър, е мажоритарен собственик в капитала на държавните болници, каквито са и всички окръжни.

Споразумението от 1 февруари, за което бе съобщено от медиите, за минимална заплата на специалистите по здравни грижи и на медицинските сестри от 950 лв. продължава да не се спазва.

Ново споразумение, с което сестрите искат 1200 лв. минимална заплата

Изготвен бе нов проект на споразумение между медицинските сестри и здравно министерство, с което те искат да се утвърди минимален размер на заплатата за специалистите по здравни грижи и сестри не по-малко от 2 минимални работни заплати или 1220 лв. брутно трудово възнаграждение. Иска се и да се спазва колективния трудов договор по отношение на тези специалисти.

В него е записано, че минималната заплата на медицинските сестри следва да е не по-малко от 950 лв. Но сестрите показват фишове за заплати, от които е видно, че възнаграждението им е 650-750 лв.

Третото искане на медицински сестри е тяхната професия и тази на специалистите по здравни грижи да бъде включена в списъка на защитените, който се приема на Министерски съвет.

В този списък има професии като озеленител, но не и на медицинска сестра и специалист по здравни грижи, макар и у нас да има остър недостиг на такива специалисти. Повечето заминават за чужбина, тъй като там условията за труд са много по-добри, а също и заплащането. Със застаряването на населението очакванията такива специалисти да липсват все повече.