Растения, от които се произвеждат нарочените за опасни Е-та в храните
Любопитно

Днес е невъзможно да си представим производство на храни без използване на най-различни добавки, които могат да се използват като ароматизатор, оцветител, консервант, овкусител и т.н.

Ние се храним с тях, но не оставяме без внимание степента на тяхната полезност и вреда за здравето.

Разбира се, натуралните хранителни добавки са за предпочитане пред синтетичните, а какви растения се използват като суровина за тяхното производство.

Аморфофалус коняк – от него се правят фетучините ширатаки?

Едно от най-интересните растения, което се нарича още и дяволски език, расте в страните от Източна Азия, които са и основни износители на хранителната добавка Е-425.

Те култивират аморфофалус заради плодовете, по форма напомнящи на цвекло и включващи скорбяла и други хранителни елементи.

За получаване на добавката, използвана в хранителната индустрия, предварително изсушените плодове се смилат.

А след това се смесват с получения прах във вода и се оставят за набухване.

Готовият продукт се обработва с воден разтвор на калциев хидроксид и филтрация впоследствие.

Хранителната добавка Е425 се използва като алтернатива на пектин, агар-агар и желатин, тъй като е с отлични желеобразуващи свойства.

А от брашното на аморфофалуса се прави традиционно ястие – фетучини ширатаки.

Е100 – защо е толкова интересна тази добавка за привържениците на здравословния начин на живот

Всички сме чували за куркума, която присъства в арсенала на всяка домакиня от страните на Източна Азия и активно се използва за приготвяне на храната.

Получава се от корен от куркума, а вече самият прах е суровина за приготвяне на хранителна добавка Е100 или куркумин.

За производство на оцветител прахът се екстрахира с петролен етер, а след това и със спирт.

Готовият спиртен екстракт има вид на прозрачна течност и притежава наситен жълт цвят със златист оттенък.

Оцветителят се добавя в най-различни храни – горчица, сладкарски изделия, алкохолни напитки, салатни подправки, сосове, консерви.

Всички фенове на здравословния начин на живот ще се зарадват от факта, че куркуминът се добавя в маслата и мазнините като антиоксидант.

В какви храни се съдържа добавката Е141?

Зеленият цвят действа успокояващо на нервната система, а това е един от най-ядливите цветове, затова и зеленият оцветител широко се използва в хранителната промишленост.

Природен оцветител, придаващ зелен цвят на всички растения, е хлорофилът и именно негова производна е хранителната добавка Е141.

За да стане хлорофилът устойчив на светлина и топлина се добавят медни соли и се получава хлорофилин.

Добавката е под формата на прах или течност и се използва за сладоледи, десерти, консервирани плодове и зеленчуци.

Добавката Е141 не може да навреди по никакъв начин на организма, защото се добива от ядливи растения и зеленчуци – броколи, люцерна, коприва и др.

Но и полза няма от нея.

В миналото се е смятало, че възстановява нивото на хемоглобина, но впоследствие предположение и било опровергано.

Стабилизатор и сгъстител в храната – хранителна добавка Е1400

Хранителната добавка Е1400 се нарича декстрин и се получава чрез преработка на скорбяла, като ѝ се въздейства с ортофосфорна или солна киселина.

Този вид декстрини, използвани в храненето, лесно се усвояват от организма и не причиняват никаква вреда.

Добавката Е1400 активно се използва в хранителната промишленост като свързващ елемент, сгъстител и стабилизатор.

Именно благодарение на декстрина имаме възможност да се порадваме на вкусния и ароматен хляб с хрупкаща коричка.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.47 146

Malchugani.com banner

Редактор