Днес е невъзможно да си представим производство на храни без използване на най-различни добавки, които могат да се използват като ароматизатор, оцветител, консервант, овкусител и т.н.
Ние се храним с тях, но не оставяме без внимание степента на тяхната полезност и вреда за здравето.
Разбира се, натуралните хранителни добавки са за предпочитане пред синтетичните, а какви растения се използват като суровина за тяхното производство.
Аморфофалус коняк – от него се правят фетучините ширатаки?
Едно от най-интересните растения, което се нарича още и дяволски език, расте в страните от Източна Азия, които са и основни износители на хранителната добавка Е-425.
Те култивират аморфофалус заради плодовете, по форма напомнящи на цвекло и включващи скорбяла и други хранителни елементи.
За получаване на добавката, използвана в хранителната индустрия, предварително изсушените плодове се смилат.
А след това се смесват с получения прах във вода и се оставят за набухване.
Готовият продукт се обработва с воден разтвор на калциев хидроксид и филтрация впоследствие.
Хранителната добавка Е425 се използва като алтернатива на пектин, агар-агар и желатин, тъй като е с отлични желеобразуващи свойства.
А от брашното на аморфофалуса се прави традиционно ястие – фетучини ширатаки.
Е100 – защо е толкова интересна тази добавка за привържениците на здравословния начин на живот
Всички сме чували за куркума, която присъства в арсенала на всяка домакиня от страните на Източна Азия и активно се използва за приготвяне на храната.
Получава се от корен от куркума, а вече самият прах е суровина за приготвяне на хранителна добавка Е100 или куркумин.
За производство на оцветител прахът се екстрахира с петролен етер, а след това и със спирт.
Готовият спиртен екстракт има вид на прозрачна течност и притежава наситен жълт цвят със златист оттенък.
Оцветителят се добавя в най-различни храни – горчица, сладкарски изделия, алкохолни напитки, салатни подправки, сосове, консерви.
Всички фенове на здравословния начин на живот ще се зарадват от факта, че куркуминът се добавя в маслата и мазнините като антиоксидант.
В какви храни се съдържа добавката Е141?
Зеленият цвят действа успокояващо на нервната система, а това е един от най-ядливите цветове, затова и зеленият оцветител широко се използва в хранителната промишленост.
Природен оцветител, придаващ зелен цвят на всички растения, е хлорофилът и именно негова производна е хранителната добавка Е141.
За да стане хлорофилът устойчив на светлина и топлина се добавят медни соли и се получава хлорофилин.
Добавката е под формата на прах или течност и се използва за сладоледи, десерти, консервирани плодове и зеленчуци.
Добавката Е141 не може да навреди по никакъв начин на организма, защото се добива от ядливи растения и зеленчуци – броколи, люцерна, коприва и др.
Но и полза няма от нея.
В миналото се е смятало, че възстановява нивото на хемоглобина, но впоследствие предположение и било опровергано.
Стабилизатор и сгъстител в храната – хранителна добавка Е1400
Хранителната добавка Е1400 се нарича декстрин и се получава чрез преработка на скорбяла, като ѝ се въздейства с ортофосфорна или солна киселина.
Този вид декстрини, използвани в храненето, лесно се усвояват от организма и не причиняват никаква вреда.
Добавката Е1400 активно се използва в хранителната промишленост като свързващ елемент, сгъстител и стабилизатор.
Именно благодарение на декстрина имаме възможност да се порадваме на вкусния и ароматен хляб с хрупкаща коричка.