Изборът на домашни чехли и пантофи може да не е лесен. Но не по-малко трудни се оказват и правилата за грижа за обувките, които носим у дома.

Колко често трябва да се сменят чехлите и пантофите, малко от нас си имат представа какъв е отговорът на този въпрос.

Лекарите отбелязват, че има цяла редица от правила, които трябва да следваме, ако желаем да запазим краката си здрави.

Как правилно да се грижим за домашните обувки, за да ни служат по-дълго и да не вредят на здравето на краката?

Пандемията от коронавирус и последвалите световни карантини накараха производителите на домашни обувки да преразгледат подхода към тяхното създаване. Причина за това е, че на хората им се наложи да отделят максимум внимание на комфорта у дома, а след като ограниченията отпаднаха в по-голямата си част, навикът за грижа за краката у дома остана.

Отърсили се от коронавирусния шок производителите на домашни обувки разнообразиха своите колекции, които могат да са различни материали – от кожа, велур, лен или от изкуствени материали, а подметките – от кожа, полимер или дори от дърво.

Защо домашните обувки трябва да се сменят

Как да носим домашни обувки

Едва ли в плановете на всеки човек има редовно пране на любимите чехли, да и без значение устойчивостта на износване те все пак с ниска степен на вероятност ще издържат на редовния цикъл на пране.

Затова и от хигиенни съображения любимите домашни чехли и пантофи е по-добре да не се носят на бос крак. Чорапите от естествен материал, например, от вълна и памук, поемат излишъка от пот.

Това е много важно не само, заради неприятната миризма.

Ако потта не се поема, краката стават влажни, а това е рай за гъбичните инфекции и различен род раздразнения.

Колко дълго можем да носим един чифт домашни чехли

Специалистите по заболявания на стъпалата разполагат с достатъчно ясни изисквания към домашните обувки, сред които добро фиксиране на крака и устойчива на деформации задна част.

В този случай идеалните домашни пантофи не нарушават физиологичния модел на ходене, а това означава, че не се стига до дестабилизиране на целия опорно-двигателен апарат.

Ако любимите чехли бързо се деформират, то най-добре е бързо да ги сменим.

Обезпокоителен сигнал, който трябва да ни накара да отидем на лекар, а ако забележим неравномерно износване на подметките на домашните пантофи.

Времето за използване на домашните чехли тип джапанки не е дълго, и те трябва да се сменят поне веднъж годишно. Подметките им много бързо се износват и ако не ги сменим, то можем да си докараме болки в стъпалата и в краката.

Още един недостатък на носените прекалено често обувки, това е, че те се отпускат прекалено много и всъщност ни стават големи и започват да хлопат.

Така постоянно се претоварват свръзките на стъпалото и е възможно да възникнат мазоли или бурсит.

Полезно ли е да ходим боси у дома

На пръв поглед изглежда какво по-правилно и физиологично от ходенето у дома на бос крак? Пълният контакт с опорната повърхност способства за естествено развитие на походката и координацията и е априори полезен.

Съществуват обаче и нюанси. Извън всякакви съмнения, домашните обувки са строго показни при различни патологични състояния. В този списък са:

  • Синдром на диабетното стъпало – на фона на влошеното кръвообращение и понижената чувствителност на всяко микроувреждане, драскотината може да има сериозни последствия.
  • Микози – при ходене на бос крак на фона на наличие на увреждания на дори малки участъци от стъпалото, между пръстите, излага на риск от заболявания останалите членове на семейството и дори гостите. Гъбичките могат да оцелеят извън стъпалата на техния стопанин до 14 дни. По тази причина при активен стадий на борба със заболяванията е важно да се обработва вътрешната повърхност на чехлите, за да се избегне повторно заразяване.
  • Деформации и заболявания на стъпалата, при които част от терапията е носенето на индивидуални ортопедични стелки. Ортезите са показни при редица проблеми от изпъкнало кокалче до възстановяване след травми.

Принцип на трите фактора

Заседналият начин на живот е опасен за стъпалата, затова не трябва движенията ни да се ограничават само до домашния диван, телевизора и носенето на домашни чехли. Това не е правилно, особено сега, когато пролетта вече е в разгара си и слънцето навън ни примамва да излизаме на разходки.