На каква възраст започват да падат детските млечни зъби

Защо са нужни млечните зъби

Първите, временни зъби имат много важна задача – те помагат да се формира място за постоянните зъби. Това не е единствената тяхна функция, но е ключова.

Хората, както и другите бозайници, се раждат със сравнително малка глава и челюсти, в които не могат да се вместят необходимите за оцеляването кътници с нормални за зрялата възраст размери.

Мястото се появява с възрастта, когато детето поотрасне и неговите челюсти се увеличават като размери. Но с времето костите, включително и челюстните, се втвърдяват.

Тъканта на венците също става плътна. Ако зъб реши да изникне във вече формирана челюст, просто няма да успее да пробие навън. Млечните зъби решават този проблем.

Те пробиват в малката челюст зъбни канали, раздвижват нежните венци, стимулират челюстта да расте. И като цяло подготвят място за изникване и път за постоянните зъби.

Когато детето стане достатъчно голямо, че в устатата му да могат да се съберат всички необходими постоянни зъби, изпълнилите своята задача млечни започват да падат. И по-точно, първите изтласкват вторите.

Кога млечните зъби започват да падат

Челюст, която вече може да събере постоянните зъби, се формира на около 6-7 години на детето.

Всички 32 обаче не могат да се съберат в нея. Млечните зъби падат подред, за да могат постоянните, да поникнат и да си осигурят необходимото пространство.

В какъв ред падат млечните зъби

Обикновено това е редът, в който са и поникнали. Най-често това се случва по следната схема.

Следва да се отчете, че понякога редът за изпадане на зъбите може да се промени малко в зависимост от това какви зъби са поникнали по-рано.

Долни централни резци

При повечето деца те поникват първи, когато са на около 6 месеца. И те съответно първи напускат венците. Това се случва на около 6-7 години.

Горни централни резци

Започват да се разклащат и да падат от долните буквално за броени месеци. Това са най-забележимите зъби в детската уста – на фона на малката челюст те изглеждат просто гигантски.

Странични резци

Обикновено първи падат горните, след това долните. Обикновено всички четири зъби напускат челюстта на 7-8 години на детето.

Първи кътници

И горните, и долните падат на възраст 9-11 години.

Кучешки и втори кътници

Тези зъби както в горната, така и в долната челюст падат последни. Обикновено първо падат млечните кътници, след това вторите кътници. Този процес отнема 2-3 години и средно протича между 9-тата и 12-тата година на детето.

Към 13-тата година на подрастващия вече не остават млечни зъби.

Какво се прави, ако млечните зъби не паднат или това стане твърде рано

Не е нужно родителите да се притесняват от това. Указаните по-горе срокове са по-скоро ориентир.

Консултация със зъболекар е необходима само в случай, ако сроковете на падане на млечните зъби се отличават от стандартните с повече от година.

Това не е задължително да е признак на някакви отклонения. Но зъболекарят проверява състоянието на челюстта, възможно е да предложи да се направи рентгенова снимка, въз основа на която да направи заключение каква е причината за забавеното или твърде ранното падане на млечните зъби.

Проблемите няма да се пропуснат, ако навреме се правят прегледи при зъболекар. Децата, както и възрастните, следва да посещават зъболекар не по-рядко от веднъж на 6 месеца.

След изникването на постоянните зъби – това са вторите кътници, 6-тите зъби, през последните години се препоръчва да се поставят силанти, така се намалява риска от развитие на кариеси.

Обикновено след изникването на първите постоянни зъби, те са с много дълбоки вдлъбнатини, в които се задържа храна и почистването е повече от трудно.

Освен това понякога първите постоянни кътници не са много добре минерализирани, което допълнително повишава риска от бързо развитие на кариеси и преминаването им в пулпити.

Затова ако детето бъде водено от родителите си редовно на зъболекар, то ще има възможност да се хване своевременно евентуален проблем и ще се препоръча правилното лечение.