Съвсем наскоро учените установиха, че денга треската ни помага да се предпазим от SARS-CoV-2 – така причудлив се оказва процеса на имунологична кръстосана реактивност.

Ако прекараме тази треска, организмът се бори по-активно с новия коронавирус, макар и самите вируси да принадлежат на напълно различни семейства.

Денга треската също, разбира се, не е лека настинка. Но този факт може напълно да помогне да започне да се прилага ваксина за денга срещу COVID-19. Такива истории – когато една болест неочаквано ни пази от друга, вече са известни.

Кои са най-интересните случаи

Влошено зрение и защита от вируси

Това не е най-правилният пример – влошеното зрение не помага за справянето с провокаторите, но все пак следва да се спомене и за това. Хората, които постоянно носят очила, по-рядко страдат от COVID-19, грип, и отново COVID-19.

В миналото не са обръщали внимание на този факт, а сега се оказва, че хората с очила с 5,4 пъти по-рядко се разболяват от вирусни респираторни инфекции, защото по-рядко се докосват до областта на очите. Ето това е странен естествен отбор.

Средиземноморска семейна треска – спасение от чумата

Ето и пример за истински естествен отбор. Жителите на Средиземноморието, включително и бившите такива – турци, арменци, араби, евреи по-често страдат от периодична болест. Така наричат средиземноморската семейна треска, генетично заболяване със сезонни обостряния.

Причината за нея – мутации на гена MEFV, треската се проявява доста тежко – с висока температура, възпаление на тъканите на белите дробове, на сърцето и т.н. Без лечение пристъпът може да завърши с летален изход.

Ако човек е с 2 гена MEFV – от бащата и майката, имат такава мутация, то продължителността на живота е не повече от 40 г. Ако е един, то редовно трябва да се провежда противовъзпалителна терапия.

Природата се старае да се избави от подобни мутации, и редките мутации стават още по-редки, но не и тази.

Тази мутация се оказва, че предпазва хората от чумата, при която шансовете за оцеляване са много по-малки, отколкото при треската. И хората с подобно нарушение са оцелявали в период на епидемията – това води и до разпространение на генетично нарушение.

Генът MEFV кодира синтеза на белтъка пирин, който усилва възпалителната реакция. При норма започва активно да се образува при развитие на инфекцията. При периодичната болест заради неговата мутация и в нормално състояние са твърде много.

Това води до силни възпаления без причина.

Чумната бактерия, предизвикваща бубонна чума успешно потиска възпалителните процеси, за да овладее организма, като също отслабва активността на пирина. А ако човек страда от средиземномороска семейна треска, то чумната бактерия не успява да отслаби възпалителната реакция. И имунитетът побеждава.

Изследванията показват, че тази мутация е възникнала преди повече от 2000 г., така че тази своеобразна защита е могла да се проявява и да се утвърди още в периода на Юстиниановата чума през 6-ти век.

Периодичната треска, въпреки всички нейни негативни ефекти, е помагала за достатъчна продължителност на живота, за да могат да бъдат създадени деца, и дефектният ген да бъде предаден на потомството. Така че от двата негативни ефекта естественият отбор избира по-малкото.

Авторите на статията за Семейната средиземноморска треска и COVID-19, дали са приятели или врагове, предполагат, че при хората белтъкът пирин е еволюирал за борба с високопатогенните инфекции, и планират изучаването на различните типове мутации за търсене на лекарства срещу коронавирусна инфекция.

Всичко това е, защото между средиземноморската семейна треска и COVID-19 се откриват немалко общи механизми. А това означава е възможно и да има хора, които на генетично ниво са устойчиви на COVID-19.

Сърповидноклетъчна анемия и защита от малария

Още едно наследствено заболяване със сходен механизъм на защита – сърповидноклетъчна анемия. При хората с тази болест заради мутация е изменена структурата на хемоглобина и еритроцитите са сходни по форма на сърп. Те по-трудно понасят кислород, слепват се и запушват малките съдове и създават множество неприятности.

Едновременно с това обаче тази форми на еритроцитите се превръща в препятствие за маларията – маларийният плазмодий трудно прониква в деформираните клетки. Изненадващо ли е, че от сърповидноклетъчна анемия страдат именно там, където рискът от заразяване с малария е най-висок.

Виновник за болестта на Алцхаймер в борбата против бактериите

Ако в тъканите на главния мозък, а също и в сърцето, черния дроб и бъбреците, се натрупват бета-амилоидни плаки, то се развива Алцхаймер. Генът, отговорен за белтъка, заради който се образува бета-амилоид, е много сходен при всички видове – от болест на Алцхаймер страдат, дори и кучетата.

Струпвания на този белтък, самите плаки са установени дори в останките на рибата латимерия, които са от преди 400 млн. г. За това време животните са могли вече да се избавят от този вреден белтък, но не.

Както се установява съвсем неотдавна, бета амилоидът всъщност е полезен и е сходен на антибактериалните пептиди, които могат да унищожат гъбички, вируси, протозои и бактерии, дори и устойчиви на антибиотици бактерии.

В експериментите бета амилоидът унищожава гъбичките, предизвикващи кандидоза, ешерихия коли и различни щамове на стрептококите.

Затова и по версията на експертите, болестта на Алцхаймер – това е вследствие на засилена защита на организма от провокаторите на различни заболявания, които най-вероятно биха създали повече проблеми.

Паразитите помагат на техния носител да е здрав

Паразитите са удивителни същества. Те толкова дълго съществуват с бозайниците, че в съответствие със закона на естествения отбор са се научили да се грижат за своя домакин. Макар и засега всички версии да се изпробват върху мишки, а гълтането на яйца на паразити съвсем не е препоръчително, вече е доказано, че:

  • Шистозомите предпазват мишките от образуване на стеросклеротични плаки. Ако гризачите могат да бъдат заразени, а след това бъдат хранени с мазна храна, то 2 пъти по-рядко при тях се увреждат кръвоносните съдове, отколкото в контролната група на същата диета без паразити вътре. Както става ясно, шистозомите влияели на липидния обмен и понижавали концентрацията на холестерол в кръвта.
  • Нематодът на гризачите, страдащи от алергична астма, намаляват количеството на пристъпите. Сходни изследвания са провеждани и от хора с бронхиална астма и хранителна алергия – поставят им под кожата ларви на кръглите червеи анкилостоми. Резултатът в действителност няма – нито отрицателен, нито положителен. Изследователите предполагат, че неправилно е подбрана дозата на паразитите.

Сега учените изучават паразита, който при норма не е полезен за човека, това е свинската тения. И се появиха многообещаващи изследвания за терапия на болестта на Крон, язвен колит, множествена склероза и дори за разстройства от аутистичния спектър с помощта на този чревен нематод.

Съществува вероятност скоро фразата „имам глисти” да не означава инфекциозно заболяване, а нов етап на лечение.

Синдром на Даун и ракови тумори

Тризомия 21 предизвиква различни заболявания – хората със Синдром на Даун често страдат от нарушения на слуха, зрението, патологии на щитовидната жлеза и на сърцето. Но рак при тях се среща много по-рядко, отколкото при здравите, с изключение на левкемията.

Разбираемо е, че това не е еволюционен механизъм за защита, а своеобразен страничен ефект на допълнителното копие на хромозомата. Но то е интересно, заради перспективите си – благодарение на изследванията се установява, че един от гените на 21-вата хромозомна двойка, се забавя растежа на раковите тумори, като се блокира растежа на техните кръвоносни съдове.

Респираторно-чревен вирус срещу рак

Разпространения реовирус, който предизвиква респираторно-чревни симптоми, се оказва способен да унищожи раковите клетки. Неговата уникалност е в това, че сам може да се добере до новообразуванията и там да предизвика гибел на клетките. В допълнение реовирусът предизвиква имунна реакция, благодарение на която защитата на имунната система успява да улови неунищожените от клетките тумори.

Заразяването на заболелия от реовирус за лечение на рак, вероятно така може да опише методиката на изпитванията, които вече са били проведени сред болни от рак на дебелото черво в късен стадий.

Резултатите се оказват доста впечатляващи, като самият вирус е поставен като ваксина, директно с инжектиране в кръвообращението.