Случва се човек още да се събуди, и още от сутринта да започнат да го ядосват колеги, познати и близки хора. Или пък го вбесява някой конкретно, и без да е ясно защо. Какви са причините за повишената раздразнителност.

Някои хора не ни допадат още от първото впечатление

Ето защо това може да се случи.

Заради лошо първо впечатление

За да си го съставим, са ни достатъчни само от половин секунда до 4 стотни от нея. Разбира се, възникналото за толкова кратко време впечатление може да се окаже погрешно. Например, едва ли по външния вид ще ни се получи обективно да определим, дали е добър или лош даден човек.

Началните усещания имат за нас голямо значение, и не е лесно да се забрави за тях.

Според психолози от Нидерландия, Израел и САЩ, първото впечатление си съставяме на основата на изминал опит. Например, ако някой прилича на ваш познат от миналото, който не се е отнесъл добре спрямо вас, то този човек, с когото се запознавате ще ви е неприятен само заради външното сходство.

Случва се и обратното – заради външността твърде много можем да очакваме от човека, а след това да се огорчим, когато не оправдава очакванията.

Не само визуалният образ влияе на първото впечатление. Например, известно е, че предпочитаме хора със сходни възгледи. И тях автоматично причисляваме към добрите. И обратно, всичко, което ни се струва странно, неизвестно, непонятно и чуждо, включително и в поведението на другите хора, предизвиква желание за отхвърляне.

Например, на човек, който е по-затворен, може да го подразни събеседник, който е готов с всички сили да споделя подробности от своя личен живот.

Виждаме в другите отражение на собствените си недостатъци

Случва се хората подсъзнателно да потискат в себе си някои качества и да отблъскват околните, които забелязват, че притежават такива. Например, защото ги смятат за неприемливи или срамни.

Нежеланите черти на характера все още остават част от личността на тези хора и привличат също така и хора, които ги притежават.

В резултат се появява подсъзнателна завист към тези, които открито демонстрират подобни страни на характера.

Понякога всичко е още по-лесно. Силна неприязън предизвикват тези особености на поведението, които хората не обичат в себе си и искат да изкоренят.

Критичното отношение към собствените недостатъци се предава към негативните качества на другата личност и се хиперболизират.

Така човек, който сам често закъснява, много се дразнят, когато някой друг го кара да чака.

Заради прекомерна чувствителност

Някои особености на поведението, най-често неосъзнати, могат да станат причина за страдание. Чувствителните хора бурно реагират на неприятни звуци, сред които подсмърчане, мляскане или пукане на кокалчетата на пръстите.

Заради поведение на самия човек

Причината за раздразнителността ви може да се крие и в този, който я предизвиква. Хората често сами провокират негативна реакция. Възможно е да се държат грубо, да нарушават реда и дисциплината, постоянно да пречат или да се разсейват от най-важното. Напълно естествено е подобно поведение да предизвиква недоволството на околните.

От какво се появява безпричинната раздразнителност

Понякога може да е признак на проблеми с менталното и физическото здраве. Например, когато ви вбесяват изобщо и за това няма никаква причина.

Заради стрес или депресии

Раздразнителност – това е един от симптомите на стрес и депресия. За тяхното наличие също могат да сигнализират редица други признаци:

 • Световъртеж, главоболие, болки в гърдите и мускулни болки, ускорен пулс;
 • Постоянно лошо настроение и чувство на умора;
 • Проблеми с концентрацията, забравяне;
 • Потиснатост, безпокойство;
 • Ниска самооценка и мотивация;
 • Прекомерен или недостатъчен апетит;
 • Безсъние или сънливост;
 • Активна употреба на алкохол и цигари;
 • Мисли за самоубийство;
 • Загуба на сексуално желание.

Раздразнителност – това не е най-неприятната последица от стрес и депресия. Те могат сериозно да подринат умственото и физическото здраве.

От какво още може да е безпричинната раздразнителност – стрес, депресия, заради хормонални нарушения.

Как да се преборим с безпричинната раздразнителност

 • Да обърнем внимание на здравето – правилно хранене, пълноценно наспиване, спорт или просто повече движение;
 • Определете причините за вашето раздразнение и се опитайте да им повлияете, ако не успеете сами, обърнете се към специалист.