На ежегодна конференция по анестезиология канадски изследователи представиха уникален доклад за това, че при неусложнено раждане жените не е нужно да се въздържат от хранене.

Според резултатите от стотици изследвания, съвременните достижения в анестезиологията дадоха възможност да се провежда безопасно обезболяване при раждане, с минимален риск за здравето на родилките, свързано с храненето.

Нима може да се яде по време на раждане? Или пък трябва да се придържаме към съществуващите ограничения.

Задушаване при раждане – толкова ли често се случва

В базата данни на американската асоциация на анестезиолозите в САЩ за 8-годишен период – 2005-2013 г., е бил отчетен единствен случай на аспирация по време на раждане – навлизане на повърнати маси в дихателните пътища.

Сред особеностите на здравословното състояние на тази родилка е затлъстяване, а самата бременност при нея протича на фона на прееклампсия.

За 5-годишен период във Великобритания – 2000-2005 г., не се установява нито един подобен случай.

Изследователите сравнили съвременните данни с аналогични от миналото столетие. Резултатите ги впечатлили.

През 40-те години случаите на задушаване по време на раждане са много по-чести – 1,5 на 1000 раждания. Защо сега толкова сериозни усложнения на обезболяване на практика не се срещат?

Учените смятат, че тези резултати са постигнати, благодарение на достиженията на анестезиологията. Толкова популярната в миналото наркоза днес е изместена от епидуралната и гръбначната упойка. Родилките са в съзнание през цялото време, тяхната трахея няма интубационна тръба, а носа и устата не са затворени с маска.

Дори и жените да имат позиви повръщат по време на операция, те могат да кажат за това на медицинския персонал, и съответно да получат помощ.

Раждането – най-важният маратон в живота на майката

Още през 90-те години са проведени и публикувани научни трудове за това, че по време на раждането жените харчат много енергия. Разходите са сравними с тези при маратонските бегачи. От къде идва енергията, ако храненето не е адекватно?

Женският организъм ще започне да използва като енергия мазнини. Да, мастните запаси са напълно достатъчни за осигуряване на енергия след раждането. Но протичащите биохимични реакции в тази ситуация увеличават киселинността на кръвта на майката и на детето.

В какво може да се превърне това

Доказано е, че повишаване на киселинността на кръвта може да доведе до отслабване на маточните съкращения, удължаване на продължителността на раждането, и до раждане на по-слабо дете.

Също са проведени изследвания, показващи, че продължителният глад води до емоционален стрес, което негативно се отразява на маточно-плацентарното кръвообращение и може да доведе до хипоксия – кислороден глад, на малкото.

Какво хранене е подходящо при раждане

Сега все по-често се говори за това, че съществуващата тактика на раждане трябва да се промени. Акушер-гинеколозите и анестезиолозите са на мнение, че няма основания да се забранява на жените да ядат при физиологично раждане.

Преди това е необходимо да се направи оценка колко е висок риска от аспирация на хранителни частици при всяка конкретна родилка. Ако е нисък, то родилката може да се храни и дори е необходимо.

Разбира се, не трябва да се настоява за хранене. Ако родилката няма апетит, то няма нужда бъде накарана да яде.

Какво ще бъде подходящо като междинно хранене по време на нещо толкова важно? За подходящи се признават вода и сокове, леки супи, плодове и може тостери.

Разбира се, това няма да е пълноценно хранене, трябва да е с лек обем в продължение на първия период на раждането.

Кой влиза в рисковата група от задушаване при раждане

И все пак учените се разграничават на рискова група по аспирация по време на раждане. Така на жените се препоръчва да се въздържат от хранения през този период. В тази група са пациентки с прееклампсия и еклампсия, със затлъстяване, а също и такива, за които трябва да бъдат използвани силни обезболяващи.

Всяка бъдеща майка трябва да обсъди предварително с лекар особеностите на своето здравословно състояние и да зададе интересуващите я въпроси.