При наднормено тегло човек се чувства по-добре при анормална жега, тъй като мастната прослойка действа като халат и предотвратява прегряване.

Пълните издържат повече на жеги и студ от кльощавите

Това се посочва в неотдавна публикувано изследване на руски учени: „Изменения на климата и здравето – оценка, индикатори, прогнози”.

Изследванията на група руски учени стартират след аномалните жеги през 2010 г. Успяват да съберат много данни за влиянието на аномално горещото време върху здравето на човека.

Въпреки съществуващите представи, наднорменото тегло не е рисков фактор за внезапна смърт и за сърдечно-съдови усложнения по време на аномални жеги.

Напротив, наблюдава се положителна корелация между телесното тегло и качеството на живот през този период.

Топлопроводимостта на мастните тъкани е по-ниска, отколкото на други в организма, затова и подкожната мастна тъкан играе ролята на разхлаждащ халат, който възпрепятства преминаването на топлината.

Тялото на по-слабите се охлажда по-бавно

По същата причина по-пълните хора са по-чувствителни към умерен топлинен стрес. Но когато температурата на околната среда надмине тази на кожата, тоест над 35 градуса, както това се случва при горещи вълни, при слабите загубата на топлина чрез конвекция на единица маса е по-бавна, отколкото при по-пълните.

Въздействието на високи температури задълбочават заболявания като захарен диабет, болест на белите дробове, неврологични заболявания, психически, язвена болест, болест на бъбреците и влияе на съня.

Авторите на изследването определят като „горещи вълни” периоди, през които средноденонощните температури са над прага за жегата и надминават 24-25 градуса, за столицата – около 23 градуса.

Това означава, че и през нощта не успява да изстине добре и рано сутрин може и да е над 20 градуса. Първоначално толкова високи температури се понасят трудно, но впоследствие тялото започва да свиква.

Оказва се обаче, че пълните би трябвало по-добре да се справят в горещо време, а кльощавите, както и при студено, не се чувстват толкова пълноценно. На тях крайностите в температурите не им понасят, както жеги, така и студове.

Това означава, че пълните не само че не са по-болнави, а точно обратно издържат на жега и на студове.