При горещо време много ни се иска да изпием или да изядем нещо студено.

Защо не трябва да се злоупотребява със студеното в жегата

Когато навън е горещо, се стараем да пием повече студена вода. Студената напитка обаче може да ни загрее повече, отколкото да ни разхлади. Това се случва, защото студената напитка възпрепятства механизма на отделяне на пот, и тялото започва да съхранява повече топлина.

Същевременно горещата напитка в жегата стимулира процеса на отделяне на пот, а това е ключов механизъм, който нашият организъм използва за охлаждане.

Затова жителите на Средна Азия са свикнали да утоляват жаждата с горещ чай. Когато навън е жега, горещата напитка ще ви помогне да се охладите по-добре, отколкото студената.

Убедителни са научните данни, според които постоянното пиене на напитки по-горещи от 65 градуса увеличава риска от рак на хранопровода. Данните са следните – тези, които изпивали повече от 700 мл. горещ чай дневно, рискът от рак на хранопровода се повишавал с 90%.

Веднъж на ден може да се пие чай, по-добре зелен. Това е добър антиоксидант и средство, което помага за възстановяване на хидратацията, но чаят не може да замени напълно целият обем вода.

Освен това кофеинът, съдържащ се в чая, стимулира отделянето на течност и възпрепятства възстановяването на водния баланс на организма при горещо време.

Защо леко хладката вода е най-добър вариант в жегата

Най-добре е да утоляваме жаждата с леко хладка вода. Ледената вода или другите напитки с лед затрудняват естествения процес на абсорбция на хранителни вещества при храносмилането.

Организмът ни е принуден да се разсее от храносмилането и да се съсредоточи върху регулацията на температурата на съдържимото в стомаха.

Нормалната телесна температура е приблизително 36,6 градуса, а когато ядем или пием нещо с много ниска температура, организмът се опитва да балансира температурата, като изразходва енергия за тази цел.

В някои случаи постоянното пиене на студена вода може да доведе до диария, тъй като организмът е твърде изтощен, за да смила храната, и само изтласква по-голямата част от водата и храната.

В други случаи това може да доведе до запек, тъй като студеното може да блокира образуването на храносмилателни ензими и на жлъчка.

По тази причина е най-добре да се пие вода на стайна температура. Освен това студената вода до известна степен забавя процеса на попълване на запасите с течности на организма.

При някои хора при бързо пиене на ледена вода или ядене на сладолед възниква усещане за пулсираща болка, която се разпространява към главата. Смята се, че тази реакция е сродна на алергиите към ниска температура, т.нар. студова алергия.

Водата с лед предизвиква такава реакция, тъй като охлажда множество чувствителни нерви в устната кухина и рефлекторно предизвиква спазъм на малките съдове, което може да се прояви в усещане за втрисане и главоболие.

А ако човек има хронични възпалителни заболявания на носоглътката, сред които тонзилит и аденоидит, то те могат да се обострят при често пиене на ледени напитки.

Студен или горещ душ в жегата за разхлаждане

При горещо време е важно да знаем как да си вземаме душ. Малко са тези, които знаят, но има няколко правила, които позволяват да си вземаме душ с полза за здравето при горещо време.

Често общите препоръки гласят, че трябва да влизаме под душа по-често, за да се освежим, а също се препоръчва душ с вода с прохладна температура. Как всъщност е правилно да се освежаваме в жегата?

Препоръката за прохладен душ трябва да се спазва, но в точно противоположен вариант. Всъщност е необходим горещ душ. Разбира се, не изгарящ, тъй като така можем да прегреем, но горещ.

След горещ душ ще се потим по-малко, тъй като температурата на кожата и на околната среда почти ще се изравнят.

А ако след къпане с хладка вода излезем навън, то веднага ще се почувства разликата в температурите, ще започнем да се потим по-бързо.

Освен това не трябва да си взимаме душ постоянно, през целия ден. Вземането на душ е необходимо само тогава, когато наистина се изпотим, появи се усещане за лепкавост на кожата, а също и се чувства неприятна миризма на пот. А ако не, то не трябва да влизаме толкова често с контакт с водата, тъй като това може да предизвика сухота на кожата.