Разпространението на коронавируса се забавя при жега и при повишаване на УВ-лъчите. За това се съобщава в изследване на специалисти от болницата Маунт Оберн, САЩ, публикувано от издателството на Оксфордския университет.

Колкото по-топло е, толкова по-малко нови заразени

Учените анализирали показателите на заболеваемостта от COVID-19 в САЩ през пролетните месеци на 2020 г.

Фактори, способстващи или препятстващи разпространението на коронавируса, са били посочени - температура на въздуха, ултравиолетови лъчи, влажност и прочие показатели.

Установява се, че при повишаване на температурите до над 10 градуса по Целзий разпространението на инфекцията наистина се забавя.

Специалистите моделирали различни температурни диапазони и проверили как издържа COVID-19 при всеки от тях – отрицателна температура, от 1 до 4, от 4 до 10, от 10 до 16 и повече градуса по Целзий

Съгласно публикуваните данни, най-ниска честота на разпространение на вируса се наблюдава при температура до 10 градуса по Целзий и 5 дни по-рано преди нейното повишаване.

Най-високо ниво на заразяване се отчита в дните, когато температурите не превишават положителна стойност.

Учените установяват, че при относително високи температури – над 10 градуса по Целзий, вирусът оцелява по-кратко време, също частици SARS-CoV-2 се инактивират при действие на високи ултравиолетови лъчи.

Останалите фактори, например, влажност на въздуха, на практика не влияят на разпространението на COVID-19.

Студените дни през май обусловиха повече заболели сега

Ако направим съпоставка с температурите у нас и заболеваемостта, то можем да стигнем до почти същият извод, както и американските учени.

През последната седмица температурите бяха по-ниски от обичайните, по-характерни бяха за април, като през нощта, дори падаха и под 10 градуса, затова и новите случаи се увеличиха.

Минимум заболеваемост, стойности от под 10 на дневна база и епидемията започна да затихва, бяха отчетени точно в периода след средата на май, когато температурите се вдигнаха до над 30 градуса и се задържаха така близо 10 дни.

В началото на май, когато започна разхлабване на мерките на фона на нарастване на новите случаи на дневна база, времето беше изключително хладно и наподобяваше повече март, отколкото последният изцяло пролетен месец.