Откритието помага да се уточни как антидепресантите действат на мозъка

Серия от експерименти помогна на учените да открият верига от гени, които са свързани с развитие на някои форми на психоза и депресия.

Резултатите от научния труд са публикувани на сайта BioRxiv, който е посветен на научните статии в областта на биологията. Откритието може да се използва за създаване на по-ефективни лекарства срещу невродегенеративни и двигателни нарушения.

Само от гените ли се определя депресията

Според статистиката на СЗО, над 300 милиона души по света днес страдат от депресия.

Всяка година отнема живота приблизително на 800 хиляди души и към които в най-голяма степен са предразположени младежи и девойки на възраст от 15 до 29 години.

Борбата с епидемията от хронична депресия се усложнява от това, че неврофизиолозите не разбират напълно природата на болестта.

Например, засега учените не са изяснили функционирането на какви участъци в мозъка се нарушава по време на депресия и има ли това заболяване единствено генетична основа.

В допълнение не е съвсем ясно как точно свързаните с депресията нарушения при функциониране на мозъка влияят на мотивацията и на настроението на човек.

Генетика на конфликта

Авторите на изследването разкриват една от причините за развитие на депресия, а също и някои форми на психоза.

За тази цел те наблюдавали поведението и функционирането на мозъка на мишки, които генетично са предразположени към постоянно възникване на конфликти в тяхната група.

Част от гризачите изпадали в дълбока депресия, а други били прекомерно агресивни по отношение на новото поколение.

Първата група мишки преставали да се движат, а вторите, обратно, ставали прекомерно активни, и затова между тях постоянно възникнали конфликти.

Учените се опитвали да разберат какво се случва, като наблюдавали активността на амигдалата, един от центровете за движение в мозъка при бозайниците, и замервали активността на гените в различните неврони.

Особено интерес за учените представлявала промяната на активността на гените и белтъците, свързани с предаването на молекули допамин, хормон на удоволствието при развитие на депресия и психоза.