Според данни от ново шведско изследване, хората, които работят определени професии са с 3 пъти по-висок риск от диабет тип 2. Учените свързват това с различия в начина на живот.

Защо шофьорите най-често вдигат кръвна захар

Авторите възнамерявали да проучат представители на различни професии и да открият тези от тях, които са с най-висок риск от диабет тип 2.

Към този момент в Швеция 7% от възрастните и 4,2% от работещото население страдат от захарна болест.

Учените проучили данните на 4,5 млн. граждани, родени в периода от 1937 до 1979 г., работещи в периода от 2001 до 2013 г.

Оказва се, че като цяло нивото на заболеваемост от диабет варира в зависимост от професията – от 2,5% до 8,8% при мъжете и от 1,2% до 6,4% при жените.

Например, сред професионалните водачи-мъже 8,8% страдали от диабет, сред служителите в производството 7,8%, но само 2,5% се занимават с компютърни и софтуерни технологии.

Сред жените най-много болни от диабет има в производството – 6,4%, следвани от готвачките и от чистачките. Най-нисък бил показателят сред специалистите-мениджъри – едва 1,2% от работещите на тази длъжност.

Според учените професионалните шофьори, работниците в производството и чистачите са изложени на най-голям риск, но причина за това е може би извънредния труд, работата на нощни смени, стрес и сънни разстройства, свързани с тези професии.

В това изследване не се разглежда директната причинно-следствена връзка, но то дава възможност да се направят определени заключения за разработване на мерки за намаляване на вредното професионално въздействие. 

Профилактика сред застрашените от диабет сред работещите

Авторите сочат опит от САЩ, където всеки десети страда от диабет и се реализират програми по профилактика на заболяването на работното място.

Рандомизирано клинично изследване в САЩ, започнало след 2000 г., показва, че консултирането по въпросите за промени в начина на живот би допринесло за понижаване риска от диабет тип 2 приблизително на половина.

За тази цел е необходимо само 5% намаляване на теглото, увеличаване на физическата активност и разходки по 70 минути дневно.

Според американски изследвания, шофьорите и работещите на смени също по-често от останалите страдат от диабет.