Учени от Калифорнийския университет твърдят, че много сурови зеленчуци са вредни за чревната микрофлора, тъй като без термична обработка съдържат биологично активни вещества, унищожаващи чревните бактерии.

Полезни чревни бактерии загиват от сурови зеленчуци

В рамките на проведени експерименти наблюдавали 4 групи лабораторни мишки. Гризачите във всяка от групите се хранели в съответствие с един от хранителните режими – сурово месо, варено, суров и термично обработен сладък картоф.

За изненада на учените, чревната микрофлора при животните, които се хранели със сурово и варено месо, била еднаква. А при мишките, на които давали суров и варен сладък картоф, се установили кардинални различия.

Различавали се не само бактериите, обитаващи техния стомашно-чревен тракт, но и активността на отделните техни гени, а също и състава на фекалиите.

Изследователите повтарят експеримента с други зеленчуци – с обичайния за нас бял картоф, царевица, грах, моркови и цвекло – и получават аналогични резултати.

Учените обясняват тази разлика с въздействието на микрофлората на червата с това, че в суровите зеленчуци се съдържат антибактериални съединения, които са пагубни за бактериите.

Експериментът бил повторен, но с участие на хора. С помощта на професионален готвач изследователите приготвят ястия от сурови и пресни зеленчуци.

Доброволците похапвали случайно избрана храна в продължение на 3 дни, а след това предоставяли за анализ проби от изпражнения. И в този случай се оказва, че храната променя чревната микрофлора.

Учените планират да направят допълнителни експерименти.

Противоречие с препоръките на СЗО за пресните зеленчуци

Установеното от проведеното изследване е в противоречие  с препоръките на СЗО за хранене, съгласно които трябва да се набляга на пресните зеленчуци за намаляване на риска не само от болести на сърцето, но и от онкологични заболявания.

Изглежда обаче храносмилателната ни система не понася особено добре пресните зеленчуци, източник на груби растителни влакна, които дразнят на първо място в стомаха и всяват смут, образно казано, в чревната микрофлора.

От настоящото изследване може да се направи извод, че зеленчуците е по-добре да се ядат задушени, тъй като при варенето част от полезните хранителни вещества – витамини и минерали, се губят.