Учени от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина и от Института Алан Туринг изброиха ситуации, при които рискът от заразяване с коронавирус е максимален в присъствието на поне един човек с COVID-19.

10% от заразените са причина за 80% от разболелите се

Изследователите са разработили математически модел на основата на анализ на големи епидемични взривове на коронавирусна инфекция в различни държави.

Получава се, че 80% от случаите на заразяване със SARS-CoV-2 са предизвикани от 10% инфектираните, които са с название суперспредъри.

Останалите 90% от заразените отговарят само за 1/5 от случаите на предаване на коронавируса.

Най-опасни по отношение на заразяването са следните събития, които също могат да се отнасят към категорията суперспредърите – хорово пеене в едно помещение, тренировки във фитнес, бизнес конференции.

Достатъчно е в такава ситуация при струпване на хора да има само един болен, за да може значителна част от участниците в мероприятието да се окаже заразена.

Най-показателен случай е заразяването на 87% от участниците в репетиция на хор в щата Вашингтон, в който вземат участие 61 души.

Домовете за възрастни се превърнаха в огнища и у нас

Сред другите места, където е особено висока вероятността от заразяване с коронавирус, са религиозните събрания, а също и домовете за възрастни хора.

У нас в църквите се спазваха всички правила за дезинфекция по време на празниците, затова и не се стигна до заразяване, което да произхожда от тях.

Имаше обаче няколко случая на заразяване в домове на възрастни хора в град Кула и в село Гара Орешец. За съжаление, през последните дни продължаваме да чуваме за случаите на летален изход от домове.

Повечето възрастни са сред рисковите групи, затова е достатъчно и един да се зарази и за кратко време целият дом се превръща в огнище на инфекцията.

Учените смятат, че повечето от заразените не допринасят за разпространението на инфекцията, затова трябва да се ограничат потенциално опасните събития. У нас е позволено не повече от 10 души да се събират на едно място, а за спортни мероприятия и до 14.