Известно е, че пълноценният сън, физическите упражнения и здравословното хранене оказват огромно влияние върху психическото здраве.

Кой е факторът, решаващ за доброто психическо здраве

Учените от Нова Зеландия решават да изяснят кой от факторите на голямата тройка играе най-значима роля в предотвратяването на депресия и други разстройства при младите хора.

В рамките на изследване, публикувано от Frontiers in Psychology, учени от Университета на Отаго, провеждат онлайн проучване сред повече от 1100 млади на възраст от 18 до 25 години от Нова Зеландия и САЩ.

Участниците разказват за качеството на своя сън, степен на физическа активност и хранителни навици.

Също в проучването се анализирали симптомите на депресия, тревожност и други психически разстройства.

Резултатите от анализа, коригирани с отчитане на етническата принадлежност, индекс на телесната маса и здравословното състояние, показват, че най-голямо влияние върху психическото благополучие оказва пълноценният сън.

При младите, оценяващи качеството на съня като неспокоен, недостатъчно дълбок, прекъснат бил установен повишен риск от развитие на психически разстройства.

Същевременно при участниците, които спят от 8 до 12 часа в денонощие, значително по-рядко се установявали симптоми на депресия.

Вторият най-важен фактор, влияещ на психическото здраве, се оказват физическите натоварвания.

Участниците в проучването, съобщили за недостиг на движение, били в по-голяма степен предразположени към депресия в сравнение със своите врастници, които редовно спортуват.

Едновременно с това балансираното хранене се оказва най-слабият индикатор на психическо здраве по резултатите от това изследване.

Защо храненето не влияе на психическото ни състояние

Учените не установяват директна връзка между храненето и симптомите на депресия или тяхното отсъствие.

Само един диетичен фактор – редовното ядене на пресни плодове и зеленчуци, малко оказвало влияние на доброто здравословно състояние, но по никакъв начин не бил свързан с психическото здраве.

Американските учени оценяват влиянието от многочасовото използване на устройства върху психическото здраве. Резултатите от изследванията показват, че времето, прекарано със смартфона, по никакъв начин не влияе на психическото здраве.

Освен това участниците, които превишават клиничните прагови стойности на тревожността и на депресивното разстройство са използвали мобилни устройства не по-често от тези, които нямат признаци на психическо разстройство.