Подпийналите хора стават по-невнимателни заради блокиране на хормона норепинефрин, който играе важна роля във функцията на спомагателните клетки на малкия мозък и на някои зони на кората на главния мозък.

Защо подпийналите губят концентрация и внимание

Доцент от Университета на щата Тексас в Сан Антонио, САЩ, и неговите колеги вече почти 10 години се опитват да изяснят как точно се развива едно от главните видими последствия от употребата на алкохол – загуба на концентрация и внимание и координация на движенията.

Няколко години по-рано те установяват, че тези 2 явления могат да бъдат свързани с нарушения на образуването на норепинефрин.

Точните механизми на тяхното развитие остават загадка за биолозите. В новото изследване успяват да получат отговор на този въпрос. За тази цел учените инжектират на мишките алкохол, докато те тичали по бягаща пътечка.

Повишаването на концентрацията на алкохол в кръвта на гризачите водело до това, че животните губели координация и започвали по-често да се препъват.

Биолозите още следели и за това как се променя активността на малкия мозък и на тези области на кората на главния мозък, които отговарят за вниманието.

Как може да се предотврати загубата на концентрация от алкохол

Учените установяват за първи път, че понижаването на концентрацията на норепинефрина повече влияело не на невроните, а на тези области от кората на главния мозък и на малкия мозък, където присъства т.нар. глия на Бергман.

Тази субстанция е изпълнена с астроцити – спомагателни клетки на мозъка, които предпазват невроните от увреждане, нормализират обмяната на веществата и отделят излишните сигнални молекули от техните околности.

Алкохолът нарушава функцията на тези клетки – блокира образуването на норепинефрин, поради което астроцитите не могат нормално да поддържат невроните.

Заради това че астроцитите престават да отстраняват сигналните молекули и да поддържат околните неврони, се появяват проблеми във функцията на тези области на кората и на малкия мозък, които са свързани с координацията на движенията и на вниманието.

Учените се опитали да стимулират активността на тези клетки, но това не връща на мишките нормалната координация на движенията. Това показва, че алкохолът предизвиква и други нарушения в мозъчната функция.

От една страна, това откритие ни изненадва, тъй като малкият мозък непосредствено участва в контрола над движенията.

От друга страна, е напълно очаквано, тъй като този отдел на мозъка играе важна роля в другите функции на мозъка, а също показва, че астроцитите е възможно да играят водеща роля в работата на съзнанието.