Правилата на етикета при кихане препоръчват при кихане устата да се прикрива с ръка. Но много хора се срамуват да кихат силно в присъствието на чужди хора, затова преди това си запушват и носа. Но подобни действия са силно непрепоръчителни.

Защо е опасно за здравето да кихаме в „себе си”

Важно ли е да се киха с отпушен нос

Човек може да киха рефлекторно, когато слънце огрее ретината на окото при излизане от тъмно помещение на улицата. Два други случая са алергична реакция и проявления на простуда. Тези механизми на кихане е възможно и да крият опасност.

Алергените и инфекциите не е нужно да задържаме в себе си, необходимо е задължително да се изкихат навън.

Защо е опасно да се киха едновременно със затворена уста и нос

Първо, кихането със затворена уста и нос може да предизвика проблеми със слуховите органи. При кихане скоростта на потока на въздуха може да достигне до 120 м/с.

Ако затворим уста и запушим нос, слуз под налягане може да попадне в слуховите тръби, които съединяват носоглътката със средното ухо.

Възможно възпаление на слуховата тръба

Възможно е да възникне възпаление на слуховата тръба, което е с название евстахиит

Също под налягане микроби могат да попаднат в синусите. Кихането със затворена уста може да предизвика синузит – възпаление на лигавицата на една или няколко придатъчни кухини на носа.

Третото негативно последствие от кихането „в себе си” – повишаване на вътречерепното налягане. Човек, чието налягане е в норма, няма да усети сериозни последствия.

Но възрастните, хората със слаби стени на кръвоносните съдове, е възможно да се почувстват зле. Ако човек има склонност към носови кръвотечения, кихане със затворена уста и нос може да предизвика такова състояние.

При кихане със затворена уста и със запушен нос се оказва натиск и мускулите на коремната кухина. При слабост може да се формира херния, ако това, разбира се, се превърне в навик.