Ендокринолог и доктор на медицинските науки разкри защо е важно да ядем месо редовно, а също и разясни какво се случва с организма, ако спрем да го ядем.

Защо е важно да ядем редовно червено месо

Червеното месо – свинско, говеждо, агнешко, това е най-добрият източник на висококачествен белтък с множество незаменими аминокиселини. Освен това месото съдържа голямо количество минерали – калий, цинк, мед, калций, сяра, магнезий, натрий, флуор, кобалт, калий, а също и витамини от група В и Е.

Особено ценно е месото, заради съдържащи се в него два важни микроелемента, които лесно се усвояват от организма – витамин В12 и желязо.

Витамин В12 е много важен за формирането на нервната система, и неговият недостиг води до изтръпване на ръцете и на краката, проблеми с придвижването, анемия и постоянна умора.

Най-ярките проявления са загуба на памет, параноя, халюцинации. Недостигът на желязо, което отговаря за транспортирането на кислород в организма, води до анемия и понижаване на когнитивните функции.

Смята се, че най-много желязо се съдържа в черния дроб на животните. Резултатите от последните научни изследвания показват, че все пак в червеното месо те са повече – в 100 грама са почти 64% от количеството, което е необходимо за денонощието.

По колко пъти седмично можем да ядем червено месо

Червено месо обаче не следва да се яде всеки ден и в големи количества, а по-скоро да се ограничаваме до не повече от 3 пъти.

1-2 пъти седмично може да се замени с пилешко или с друго бяло месо – пуешко филе, заешко, това са от т.нар. постни меса, които са по-леки за преработка от организма, затова и могат да се ядат по-често.

Младите, под 35 г. също могат да си позволяват по-често да ядат месо, стига обаче да го комбинират със зеленчуци.

Все пак обаче трябва да има предвид, че след тази възраст, след като са вече са свикнали с повече месо, ще им е трудно да се ограничават, затова е добре още от по-рано да се свиква с по-малко месо, за да не се претоварва тялото.