Дерматолозите призовават да не цедим пъпките сами, но знаем, че продължаваме да правим това, и то сами.

И ако нарушаваме правилата, то е по-добре все пак да спазваме техника за безопасност.

Защо дерматолозите са против да изцеждаме пъпките си сами

Защото повечето от нас не знаят как да го направят правилно, че да избегнат последствия. Всички те са неприятни, болезнени, и само влошават външния вид на кожата – ако действаме с пръсти или още по-лошо, с нокти, то има риск да си докараме инфекция, а увредената повърхност може да се превърне в белег.

На лицето има зона със зловещото название „триъгълник на смъртта”. Представлява фигура с основа ъгълчетата на устните и долната част на върха на носа.

В тази зона, заради особености на кръвоснабдяването е опасно да се изцеждат пъпки, тъй като има връзка с кръвоносните съдове на главния мозък.

Ако се разпространи инфекция чрез раната, микробите попадат чрез кръвта директно в мозъка, така се развива менингит.

Това се случва рядко, до 1,5 случаи на 100 000 души годишно, но по-добре да не се пипа в областта на триъгълника на смъртта.

В останалите зони на лицето най-лошото, което може да се случи, ако не спазваме техниката за безопасност, това е стафилококова инфекция.

Според статистиката, това се случва с честота 200 случаи на 100 000 души годишно. Симптомите – лицето се подува, зачервява, силно боли, и без лекарска помощ не може да се мине.

Ако обаче следваме хигиенните правила и се въоръжим с арсенал от ефективни средства, малката пъпка може да се изцеди и у дома. Но за начало да посочим кои пъпки не следва да се изцеждат.

Какви пъпки да не цедим в никакъв случай

За начало да определим какво е пъпка. Това е повече разговорна дума, а заболяването е правилно да се нарича акне.

Невъзпалително акне – това са отворените комедони – черни точки, и затворени – белите пъпки.

Възпалителни форми на акне:

  • Папули – малки червеникави точки, които са издадени над кожата.
  • Пустули – подобни на папули, само че с бял остър връх.
  • Възли – големи твърди и болезнени образувания под кожата.
  • Кисти – най-тежкият вид акне във вид на запълнени с гной подкожни пъпки.

Комедоните – това са само запушени с мастен секрет и частици мъртва кожа пори. В тях няма възпаление, затова няма смисъл да се изцеждат. За да се почисти кожата от комедони, трябва да се осигури грижа с 3 задължителни етапа. Това са почистване, овлажняване и защита от слънцето.

Папула – това е пъпка, която все още не е узряла. В нея няма гной, и това се вижда – има само зачервяване, подпухване, и може би болезненост.

Папулата не е нужно да се изцежда, това е все едно да отворим фурната, когато сладкишът все още не се е надул. Да оставим пъпката да узрее, а ако нейният вид ви дразни, замаскирайте я със специална лепенка.

Съществуват специални лепенки срещу пъпки, които съдържат салицилова киселина, която предотвратява запушването на порите. Това може да ускори процеса на съзряване на папулата.

Възлите и кистите – това е вид акне, което сами не можем да контролираме. Необходимо е да се обърнем към дерматолог, който ще назначи необходимите изследвания и лечение с препарати, които в аптеката без рецепта не могат да се купят.

Остават само пустули – пъпки с готово съдържимо, което може да изтече и навън. С тях можем да се справим и сами.

Как да изцедим пъпки, без инфекция и да не остане белег

1. Подготовка на всичко необходимо

Арсеналът за безопасна процедура по отстраняване на пъпки е следната:

  • Чисти ръце и чиста кожа;
  • Мека кърпа за миене;
  • Козметични кърпички за еднократна употреба и тампони за нанасяне на грим;
  • Лосион със салицилова киселина в състава или антисептик;
  • Масло за лице или крем с масла в състава.

Всичко, което ни е нужно, за да изцедим пъпка безопасно и за да не влошим ситуацията. Да се почувстваме мини хирурзи. За да извършим операция, полето за работа трябва да е чисто, ръцете трябва да са с ръкавици.

Вместо ръкавици можем да използваме кърпички за еднократна употреба.

2.Почистване на кожата

Изцеждането на пъпката е най-добре да стане при вечерната процедура след първия етап – почистването. Измийте лицето с обичайното средство, а за най-добър ефект използвайте мека кърпа.

С влажна топла кърпа от лицето се измива цялата мръсотия и излишната кожна мазнина – само с вода и с длани такъв ефект не може да се постигне.

След измиването, погледнете пъпката. Кожата е омекнала, порите са отворени, и бялата глава с гнойно съдържимо се вижда добре.

Ако това не е така, по-добре да отложим мероприятието за по-нататък, и да изчакаме, докато съзрее.

3.Изцеждане на пъпката и своевременно спиране

Изцеждането на пъпката трябва да стане с кърпичка за еднократна употреба, за да сведем до минимум рискът от инфектиране на лицето. Необходимо е да се използват възглавничките на пръстите, внимателно и без усилия.

Разположете пръстите встрани от участъците на възпалението, като леко се притиска кожата. Ъгълът трябва да е 90 градуса, където по хоризонтала са ръцете, а по вертикала – пъпката с гноен връх.

Ако не е така, има риск да изцедим пъпката не навън, а навътре. И така, изцеждате пъпката, гнойното съдържимо излиза навън. Ако забележите, че не всичко е наред, то тогава повторете действието. Важно е да не се прекалява, веднага щом съдържимото порозовее, спрете да изцеждате.

4.Обработка на участъка със средство с киселини или с антисептик

На този етап е необходимо да се действа бързо – памучен тампон или спондж за нанасяне на грим се потапя в лосион с киселини.

Ако нямаме лосион на разположение, то може да се използва антисептик с хлорхексидин. Двата варианта убиват бактериите, ускоряват заздравяването на раните и подготвят кожата за овлажняване.

Паренето при обработка с антисептик е добър сигнал. Означава, че средството действа на кожата. Ако тече кръв, притискайте с памучния тампон, докато кръвта не спре.

5.Овлажняване на кожата

На кожата с възпаление е необходимо овлажняване, дори и да е мазна. Когато е прекалено суха, рискът от образуване на микротравми на нея нараства, а естественият мазен слой става по-тънък.