Раждането при съвременните жени обикновено е много болезнено и продължава доста дълго, понякога повече от денонощие, а родилките много често се нуждаят от медицинска помощ.

Защо при близките родственици на човека, например, шимпанзетата раждането минава по-леко, с продължителност е от няколко часа и родилката не се нуждае от чужда помощ?

С еволюцията ражданията стават все по-трудни, но дали е така

За да отговорят на този въпрос, учените опитали да изяснят как са раждали най-древните предци на човека.

Преди 2 милиона години раждането при предците на хората е било относително лесно. Това се установява от изследвания на древни вкаменелости.

За два австралопитека, живели преди 1,95 млн. години на територията на днешен ЮАР, процесът на раждането, е относително лек, разказват изследователи антрополози, провеждащи изследването.

За главата и раменете на плода е имало достатъчно място за преминаване, дори през най-тясната част на майчините родилни канали.

Днес ситуацията е доста променена. Заради размера и формата на таза на човек – компромис, необходим за ходене в изправено положение, и поради големите размери на главата, плодът излиза трудно.

По време на раждането бебето трябва няколко пъти да се завърти в родилния канал.

При изучаване на тазовите кости на древните ни човекоподобни предци, учените приблизително могат да разберат какво е било раждането в основата на генеалогичното дърво на човека.

Някои жени раждат лесно и бързо, а други в мъки повече от 20 часа

Не може да се каже, че раждането е станало по-трудно с еволюцията на човека. При изучаване на вкаменелости на първия открит женски австралопитек - Люси, се установява, че раждането при него минава по-трудно, отколкото при по-късен вид австралопитек, защото за плода е тясно в родилния канал.

Много антрополози предполагат, че еволюцията на ражданията, това е преход от леките при маймуните към по-трудни днес. Но се вижда, че това не е така.

Трудно е да се определи кога ражданията са станали по-трудно и са преминали в съвременната си фаза, защото всяка вкаменелост от генеалогичното дърво на човек свидетелства за специфичен вид родилни проблеми.

И дори днес раждането при жените е различно. Някои раждат относително лесно, а други в мъки повече от 20 часа.