С какво умиление гледаме животните, които са с различен цвят на очите и каква изненада предизвикват у нас хората с подобна особеност.

Според медицинската терминология, това състояние се нарича хетерохромия. Съществуват 2 разновидности – пълна и частична.

В първия случай лявото и дясното око са с различни цветове, във втория – разноцветен е ирисът на едното око.

Най-често това нарушение на пигментацията е вродено, често се предава и по наследство. Но е възможна и придобита хетерохромия.

Промяна на цвета на очите – опасно ли е това за здравето

Вината за това е на меланина

За меланина знае или най-малкото е чувал всеки един от нас. Обикновено въпросът за този оцветяващ пигмент се повдига в контекста на разсъжденията за загара и за вредата от ултравиолетовите лъчи.

Действието на меланина не се ограничава само до цвета на кожата. Веществото също присъства в косата и в ириса на очите.

Високомолекулярният пигмент определя цвета на всичко, в което се съдържа, на кожата, косата, и очите.

Нарушението при образуването на меланин, предизвикан от генетични или каквито и да е други причини, води до недостатъчно или неравномерно оцветяване на очите.

Според статистиката, тази природна особеност се наблюдава при 11 души от 1000. Най-често това са жените.

Вродената хетерохромия в повечето случаи не се отразява на здравето на зрителния орган, но понякога става причина за патологичен дискомфорт за своя притежател.

Друг е въпросът с придобитата хетерохромия. Промяната на цвета на очите може да се предшества от травми, някои заболявания и други патологии. Какви именно, предстои да разгледаме.

Промяна на цвета на очите при различни видове травми

Травми, при които се стига до проникване в ириса, е една от вероятните причини за промяна на очите. Това са удари, и попадане на чужди частици. Според статистиката, приблизително 80% от всички травми се случват в домашни условия, по време на тренировка и при различни развлекателни мероприятия.

Цветът на ириса при различни травми се променя, заради кръвоизливи или увреждане на меланоцитите – клетки, образуващи меланин.

В зависимост от характера и степента на тежест на получената травма промяната на цвета на ириса може да бъде временен, постоянен, обратим и необратим.

Опасно състояние е иридодиализа – откъсване на ириса от цилиарното тяло. В този случай визуално може да се забележи изместване на самия ирис и на зеницата.

При лека степен на иридодиализа болестта може да протече безсимптомно. Внимание привличат само външните изменения.

Към травмите е възможно да се отнесат последствията от попадане в очите на частици метал. Става въпрос за разновидности на металоза – сидероза – отлагане на железни частици, халкоза – на медни частици.

В първия случай цветът на ириса може да се промени в резултат на окисление на желязото, постепенно да превърне светлосини или сиви очи в ръждиво-кафяви.

Във втория случай под въздействието на медните соли ирисът постепенно придобива зеленикав оттенък, а по края става кафяв.

Лечение на глаукома и цвят на ириса

Глаукома е прогресиращо заболяване, при което съществува риск от пълна и необратима слепота.

Повишаването на налягането вътре в окото разрушава клетките на ретината и води до атрофия на зрителния нерв. Именно към него е насочено лечението на глаукома.

За това често се изписват аналози на простагландините – това са хормони, които се образуват в човешкия организъм. Тяхното приложение може да доведе до промяна на цвета на очите.

Подобно изменение се наблюдава най-вече сред хората със смесен цвят на ириса. Основно това са притежатели на кафяви очи със сини, сиви, жълти и зелени нюанси.

Онкологични заболявания, от които се променя ириса

Едно от най-опасните видове онкологични заболявания е меланомът. Това е злокачествено образувание, формиращо се от меланоцититите – клетките, образуващи меланин.

Един от основните симптоми на развитието на новообразуванието е изменението на цвета на ириса, и по-точно, поява по нея на тъмни петна с различни размери и локализация.

Очите могат да покажат вътрешното състояние на организма, да сигнализират за развитие на опасни болести – от диабет до рак.

Всякакви изменения, нехарактерни за нормалното състояние на очите, трябва да са повод да се потърси най-малкото личния лекар.