Какви съвременни методи за корекция на тази особеност съществуват и кога е необходимо лечение?

Различна дължина на краката или още анизомелия, доста разпространено по цял свят явление, което става причина за болезнени усещания в гърба, асиметрия на кръста и таза и други патологии на костно-мускулната система.

Възможно е да се наруши нормалното кръвоснабдяване на вътрешните органи, което неблагоприятно се отразява на тяхната функция до изместване или пролапс.

Нарушенията, които се предизвикват скъсяване на единия крак, могат значително да понижат качеството на целия живот и активността на човек. Затова е необходимо задължително да се обръща разлика на дължината на краката и да се избира правилна тактика на лечение и профилактика на усложнения.

Откъде се появява синдром на късия крак и кога е нужна корекция

Синдромът на късия крак се изучава активно от много години. През 1981 г. в изследване е описан този феномен, като се посочва, че разликата в дължината на краката може да е причина за болките в гръбначния стълб при 59% от бегачите.

В рамките на изследването е проведена диагностика на 4000 спортисти и при 40% от тях се установява разлика в дължината на краката. Установено е, че над 50% от хората по цял свят са с различна дължина на краката, която надвишава 5 мм.

Разлика в дължината на краката с до 5 мм е ясно показание за корекция с нехирургични методи. Ако се касае само за спортисти, които са постоянно подложени на интензивни натоварвания, то корекция е необходимо да се проведе при разлика между дължината на единия и на другия крак от само 3 мм.

А ако е повече? Размер на асиметрията от порядъка на 9 мм води до развитие на лумбаго, разлика от 10 мм означава повишен риск от възникване на дискови хернии, а при 15 мм може да се развие сколиоза.

Физическите ресурси на човек и неговата обща подвижност съществено се понижават, ако разликата в дължината на краката е 20 мм.

Разликата в дължината на долните крайници може да е:

  • Анатомична – причина може да са вродени нарушения, родови и получени от травми, дегенеративни ставни заболявания и на гръбнака, прекарани операции, например, по ендопротезиране, или онкологични заболявания.
  • Функционална – в този случай асиметрията не се съпровожда със скъсяване на крайниците и може да е предизвикана от слабост или намаляване на дължината на мускулите и свръзките, както и на ставите, изменения в биомеханиката на стъпалото.

Диагностични методи на „синдрома на късия крак”

С изследване и лечение при подозрение за синдром на късия крак се занимават ортопеди и педиатри. Анатомичното скъсяване на стъпалото често се наблюдава при хронично неприятни и болезнени усещания в гръбнака. За съжаление, не са редки случаите, когато се назначават скъпи и не толкова необходими изследвания.

При наличие на ярки клинични симптоми от първостепенно значение са проверените и точни ръчни методи за оценка.

Как се лекуват скъсените крака

Лечението винаги е индивидуално и трябва да се отчитат причините, предизвикали скъсяване на стъпалото, а също и тежестта на състоянието на пациента.

Анатомичното скъсяване на крайниците добре се поддава на корекция с помощта на лифт терапия, когато на обувката под петата се слага специална приставка, която изравнява дължината на краката.

Дължината на тази приставка се подбира индивидуално, може да бъде коригирана по начин на носене за удобство на човек, а също може да бъде допълнена с токче.

Най-добри резултати се постигат, ако лифт терапията се започне в детството. Изследванията показват, че използване на ортопедични приставки при деца и тийнейджъри от страна на скъсения крак след известно време краката се изравнявали по дължина..

Лифт терапията позволява да се изравни основата на кръста, таза, служи за терапия на коксартроза, коригира сколиотичните проявления и се бори с нарушенията на походката, предизвикани от асиметрията.

В много случаи лифт терапията рязко понижава болезнените усещания и значително понижава сроковете за възстановяване.