И докато има тонове информация относно това как да разберете дали гърдите ви са нормални, то вагините остават доста мистериозни.

Почти никой досега не се е занимавал с изучаването на размерите на вагината. Проф. Макфадън, преподавател в университета в Охайо, който се занимава с изследване на това как размерите на вулвата могат да повлияят на имиджа на лицето, е на път да промени това. За целта на изследването, проф. Макфадън включва 168 жени на средна възраст от 57 години, за да може да започне да събира информация относно тази част от женското тяло.

Малките срамни устни – това са малките устни, които обкръжават вагиналния отвор. Когато става въпрос за ширина, Макфадън открива, че лявата малка срамна устна е със средна дължина от 2.1 сантиметра, като може да варира от 0.4 до 6.4 сантиметра.

Дясната е със средна ширина от 1.9 сантиметра, като варира от 0.3 до 7 сантиметра. Относно дължината, малките срамни устни средно са дълги около 4 сантиметра, като варират между 1.2 и 7.5 сантиметра. Разбира се, те варират значително при всяка жена и второ, двете страни не са еднакви. Има значителна статистическа разлика между лявата и дясна малка срамна устна, така че напълно нормално ако вашите са различни.

Големите срамни устни – те са подобно на скоби около малките срамни устни. Средната дължина на големите срамни устни на жените, участвали в изследването, е около 8.1 сантиметра или колкото шишенце с лак за нокти, като варират от 4 до 11.5 сантиметра. С възрастта и двата вида срамни устни стават по-малки.

Клиторът – много сходно с останалата част от вашата анатомия, има доста широк диапазон на вариации относно размера на клитора. В проведеното от Макфадън изследване, средната широчина на клитора е 0.8 сантиметра, като той варира от о.2 до 2.5 сантиметра. Участниците в изследването са имали клитори с дължина между 0.4 и 4 сантиметра или средна дължина от 1.6 сантиметра (което го прави малко по-малък от копчето на дънките ви). Едно особено интересно откритие гласи, че увеличаването на ширината на клитора се свързва с възможност за получаване на оргазъм по време на полово сношение.

Вагиналният канал – резултатите от изследването на Макфадън относно вагиналния канал все още не са публикувани, но изследване от 2005 година показва следните резултати. Средната дължина на влагалищния канал е 9.6 сантиметра (почти колкото тубичка с гланц за устни), като размерите варират между 6.5 и 12.5 сантиметра.

Относно ширината, последното изследване датира от 1995 година и дава размери между 2.1 сантиметра и 3.5 сантиметра. Само 2 жени имат диаметър 2.1 сантиметра и са сексуално активни, като и двете изпитват болка при полов акт.

Разбира се, размерът на вагината ви се променя при различни ситуации като полов акт или раждане, за да може да се нагоди по-добре към това, което се случва с тялото ви.

Като заключение, ако не изпитвате дискомфорт или болка по време на полов акт, най-вероятно попадате в нормалния диапазон. Дори и външни влияния да могат да повлияят на това дали мислите, че сте „нормални“, то най-вероятно всичко при вас е наред. Разбира се, ако продължавате да имате каквито и да е съмнения, трябва да се консултирате с вашия лекар.