Смята се, че бременността разкрасява жената не само в преносен, но и в буквален смисъл. Ноктите растат по-бързо, косата придобива специфичен обем и блясък, а кожата се изпълва със сияние, сякаш нещо грее отвътре.

Също толкова често бъдещите майки се оплакват от проблеми с кожата – провисва или става мазна, покрива се с пигментни петна и пъпки. Ноктите се чупят или се разслояват, косата оредява и капе.

За каква красота при бременност може да се говори тогава

Каква е истината и защо при всяка жена е различно?

Как бременността влияе на организма

Някои жени, а също и мъже, възприемат състоянието на бременността почти като болест и го свързват с влошено здравословно състояние и недобър външен вид. Но се случва и друго – много жени през бременността буквално разцъфтяват и сякаш светят отвътре с меката светлина на щастливото очакване.

Това сияние може да се припише на щастието, с което се свързва бременността. Но всъщност причината е по-скоро материална и естествена.

По време на бременност в организма на бъдещите майки протичат дълбоки промени, които засягат цялото тяхно тяло.

И някои от тези изменения се отразяват и на външността – на състоянието на кожата, косата и на ноктите.

Понякога тези промени са негативни, друг път обратно, и всичко това е индивидуално и до голяма степен зависи от здравето на жената, как се храни и навиците ѝ.

Съществуващи проблеми могат да се задълбочат. Ако кожата е била мазна, е възможно да стане още по-мазна, което да предизвика акне.

Това обаче съвсем не е задължително – кожата може да се заглади, да стане по-еластична и да започне сякаш да свети, което се предизвиква от усилване на кръвообращението.

Това най-често се случва във втория триместър на бременността, промените могат да се запазят до самото раждане, или да намалеят към средата на третия триместър, когато натоварването върху организма нараства заедно с потребностите на плода.

Състояние на кожата и хормони

Повишените нива на естрогени и на други хормони предизвиква усилване на дейността на потните и на мастните жлези.

Ако кожата и преди бременността е била предразположена към омазняване, нейното състояние може да се влоши.

В други случаи ефектът може да е много приятен. Освен това при бъдещата майка се увеличава и обемът на кръвта, за да се подсигурят хранителни вещества на растящия плод и кислород.

Подобряването на кръвоснабдяването не може да не се отрази на състоянието на кожата – всички процеси протичат по-интензивно, сред които и регенерацията на клетките и постъпват повече хранителни вещества.

За сметка на това пък ноктите започват да растат по-бързо, а косата става по-гъста и изглежда по-здрава.

Друг ефект от усилването на кръвообращението на кожата – това е склонност към зачервяване, от прекрасната лека руменина до не толкова прекрасното леко зачервяване, което обхваща лицето и шията.

Появява се и повишената чувствителност, и на първо място, това е към слънчева светлина.

По време на бременност следва да сме особено внимателни към състава на козметичните средства – дори стандартната козметика може да предизвика кожно раздразнение, особено на слънце.

При някои жени към края на бременността се появяват кафяви или червеникави петна, т.нар. маска на бременността.

Пигментацията също се предизвиква от високите нива на хормони. Няма смисъл бъдещите майки да се борят с тези петна, поне не и до края на периода на кърменето.

Пигментацията често изчезва няколко месеца след раждането, а ако това не се случи, следва да се вземе направление от личния лекар за дерматолог.

До средата на бременността при много жени се ускорява растежа на ноктите, и това също е свързано с повишението на хормоналния фон. А също и с пълноценното хранене и приема на витамини. Много бъдещи майки обръщат повече внимание на потребностите на организма, отколкото обикновено.

С наближаването на термина, когато за растежа на плода са необходими все повече хранителни вещества, ноктите могат да загубят здравина и да започнат да се разслояват, а косата лесно да се накъсва и да капе.

Така се случва, ако жената не си набавя достатъчно хранителни вещества и започва разходването на вътрешните резерви от витамини и минерали.

В този случай е добре да се направи консултация с наблюдаващия бременността акушер-гинеколог, да се промени хранителния режим, а може да се предпише и прием на витаминно-минерални комплекси.