Какво е разноцветен лишей?

Разноцветен лишей е гъбична инфекция, която предизвиква появата на малки плоски обикновено петна по кожата. Петната могат да изглеждат люспести и да причиняват лек сърбеж.

Трябва да се прави разлика между този вид гъбична инфекция и червен плосък лишей, който се обикновено се появява по определени части на тялото - гениталии, вътрешната страна на ръцете. Характерните петна в тези случаи са с червено-жълто оцветяване, като а причината за появата им не е известна.

Повече малки петна на близко разстояние могат да формират по-големи такива, обикновено в зоните, където има по-голяма концентрация на мастни жлези като гърдите и гърба.

Петната могат да бъдат по-светли или по-тъмни от околната кожа като оцветяването им може да варира.

Какви са симптомите?

Симптомите се характеризират с появата на малки, плоски, кръгли или овални петна, които с течение на времето на придобият форма на лепенки, тъй като са съвсем малко издигнати над околната кожа.

Лишеите се появят по зоните на тялото с най-голяма гъстота на мастните жлези – върху горната част на гърдите, гърба или горната част на ръцете или по-рядко по горната част на бедрата, врата или лицето.

Петната могат да бъдат по-светли или по-тъмни от кожата около тях,  ако тя потъмнява при по-продължително излагане на слънце.

Лишеи по кожата по-лесно се забелязват през летните месеци, тъй като гъбичката блокира пигментацията в зоната на петната. Характерните за разноцветния лишей светли петна по кожата трудно се забелязват при по-бледи хора, особено през зимния период

Лишеите могат да бъдат с бяло, розово, червено, жълто-кафяво или кафяво оцветяване като това зависи от цвета на кожата. Петната при всеки човек обикновено са в един и същ цвят.

Кожата в зоната на петната може да е люспеста. Въпреки че не при всички се случва, но може да се появи и сърбеж особено при горещо време.

Какви са причините?

Инфекцията се причинява от гъбички. Тези гъбички живеят навсякъде около нас, включително и по кожата.

Обикновено редовното миене и къпане е достатъчно за премахването на мъртвата кожа и повечето гъбички.

Но при горещо и влажно време, като през летните месеци или при посещение на държави в екваториалния и субекваториалния климатичен пояс, гъбичките започват ускоряват растежа си.

Гъбичките се увеличават като количество и техният баланс по повърхността на кожата се нарушава. Това резултира в изменение на нормалния цвят на кожата и се появяват петна, които всъщност се определят като лишей.

По-вероятно е хора с по-мазна кожа като тийнейджърите и млади хора да придобият този вид гъбична инфекция, която не е заразна.

В изключително редки случаи се появява разноцветен лишей и при бебета, тъй като техните мастни жлези все още са твърди слабо развити.

Други рискови фактори:

  • Отслабена имунна система в резултат на бременност или поради други заболявания;
  • Според някои проучвания появата на разноцветен лишей е симптом на омазнен черен дроб, чието медицинско наименование е чернодробна стеатоза;
  • Използване на някои медикаменти като кортикостероиди, антибиотици или противозачатъчни;

Лечение на разноцветен лишей

Лечението има за цел да предотврати разпространението на обрива и да подобри външния вид на кожата. Появилият се разноцветен лишей се поддава на лечение с лекарства, които се отпускат без рецепта.

Но не всички с този вид инфекция предприемат третиране на лишеите. То е необходимо само ако това ви притеснява или създава проблеми.

Най-често за лечение се използват препарати с локално приложение. Това могат да бъдат противогъбични шампоани, кремове или душ гелове.

Шампоаните могат да се използват за тялото, както и за главата и обикновено са по-лесни за приложение от кремовете.

За по-силните лекарства може да е необходима рецепта. Например шампоаните, използвани за лечение на лишея трихофития обикновено съдържат селен сулфид. Те се предлагат 2,5 % разтвор с рецепта и с 1% без рецепта. Може да се наложи да използвате продукта веднъж или два пъти дневно в продължение на 1 до 2 седмици или по-дълго.

Ако инфекцията е по-сериозна или не се повлиява от локалното третиране, тогава лекуващия ви лекар може да предпише медикаменти за перорално приложение. Те са по-ефективни, но могат да имат странични ефекти и да причинят увреждания най-вече на черния дроб.

Лечението убива бързо гъбичките. Но може да отнеме месеци петната да изчезнат и да се възстанови нормалния цвят на кожата. Също така инфекцията може да се появи отново след лечението.

При поява на разноцветен лишей при бебета, то преди да се предприеме каквото и да е лечение, е задължителна консултация с педиатър.

Как да предотвратим повторна поява?

Това заболяване може да се прояви с различни симптоми, включително обриви, свръхчувствителност на кожата и дори леки дискомфортни усещания.

Важно е да се вземат мерки за предотвратяване на повторната поява на разноцветния лишей след лечението му, за да се осигури здравословна и чиста кожа.

  • Редовна хигиена и грижа за кожата: Една от основните стъпки към предотвратяване на разноцветния лишей е редовната хигиена на кожата. Препоръчително е да се измивате ежедневно с нежен сапун и топла вода. Внимателно подсушете кожата след всяко измиване, за да предотвратите натрупването на влага, която може да насърчи развитието на гъбичната инфекция.
  • Използване на антигъбични кремове и шампоани: Продуктите с антигъбично действие са изключително полезни за предотвратяване на рецидивите на разноцветния лишей. Използвайте антигъбични кремове или шампоани веднъж месечно, както беше споменато. Това може да помогне да се унищожат възможни гъбични клетки, които са оцелели след лечението.
  • Перорални лекарства: В някои случаи, когато разноцветният лишей се повтаря често и се превръща в хроничен проблем, лекарят може да препоръча прием на перорални лекарства. Тези лекарства имат системно действие и могат да помогнат за предотвратяване на рецидивите, без да предизвикват странични ефекти в черния дроб. Но винаги следва да се консултирате със своя лекар, преди да започнете лечение с перорални лекарства.
  • Подсушаване и проветряване на кожата: Един от ключовите аспекти на предотвратяването на разноцветния лишей е поддържането на суха кожа. Гъбичните инфекции се развиват върху влажна и топла кожа, затова е важно да се подсушавате след всяко къпане или потене. Освен това е полезно да оставяте кожата да диша, като носите леки и дишащи облекла.
  • Избягване на споделени предмети: Разноцветният лишей може да се предава през директен контакт с засегнатите участъци на кожата или през споделени предмети като хавлии, дрехи или четки за коса. За да се предотврати разпространението на инфекцията, избягвайте споделянето на такива предмети с други хора, особено по време на активна инфекция.
  • Поддържане на здравословен имунитет: Здравословният имунитет може да помогне на организма ви да се справи с гъбични инфекции по-ефективно. За да поддържате здравословен имунитет, се стремете към здравословен начин на живот, включително балансирана диета, редовна физическа активност и намаляване на стреса.
  • Следете състоянието на кожата си: Внимателно следете кожата си и ако забележите каквито и да било подозрителни промени или симптоми, незабавно се консултирайте с дерматолог. Ранното откриване и лечение на разноцветния лишей може да предотврати развитието на инфекцията и нейното повторно появяване.

Предотвратяването на повторната поява на разноцветния лишей изисква внимание и грижа за кожата ви.

Следвайте горепосочените съвети и се консултирайте със своя лекар, за да определите най-подходящите методи за предотвратяване и лечение на този кожен проблем.