Какво е разноцветен лишей?

Разноцветен лишей е гъбична инфекция, която предизвиква появата на малки плоски обикновено петна по кожата. Петната могат да изглеждат люспести и да причиняват лек сърбеж.

Трябва да се прави разлика между този вид гъбична инфекция и червен плосък лишей, който се обикновено се появява по определени части на тялото - гениталии, вътрешната страна на ръцете. Характерните петна в тези случаи са с червено-жълто оцветяване, като а причината за появата им не е известна.

Повече малки петна на близко разстояние могат да формират по-големи такива, обикновено в зоните, където има по-голяма концентрация на мастни жлези като гърдите и гърба.

Петната могат да бъдат по-светли или по-тъмни от околната кожа като оцветяването им може да варира.

Какви са симптомите?

Симптомите се характеризират с появата на малки, плоски, кръгли или овални петна, които с течение на времето на придобият форма на лепенки, тъй като са съвсем малко издигнати над околната кожа.

Лишеите се появят по зоните на тялото с най-голяма гъстота на мастните жлези – върху горната част на гърдите, гърба или горната част на ръцете или по-рядко по горната част на бедрата, врата или лицето.

Петната могат да бъдат по-светли или по-тъмни от кожата около тях,  ако тя потъмнява при по-продължително излагане на слънце.

Лишеи по кожата по-лесно се забелязват през летните месеци, тъй като гъбичката блокира пигментацията в зоната на петната. Характерните за разноцветния лишей светли петна по кожата трудно се забелязват при по-бледи хора, особено през зимния период

Лишеите могат да бъдат с бяло, розово, червено, жълто-кафяво или кафяво оцветяване като това зависи от цвета на кожата. Петната при всеки човек обикновено са в един и същ цвят.

Кожата в зоната на петната може да е люспеста. Въпреки че не при всички се случва, но може да се появи и сърбеж особено при горещо време.

Какви са причините?

Инфекцията се причинява от гъбички. Тези гъбички живеят навсякъде около нас, включително и по кожата.

Обикновено редовното миене и къпане е достатъчно за премахването на мъртвата кожа и повечето гъбички.

Но при горещо и влажно време, като през летните месеци или при посещение на държави в екваториалния и субекваториалния климатичен пояс, гъбичките започват ускоряват растежа си.

Гъбичките се увеличават като количество и техният баланс по повърхността на кожата се нарушава. Това резултира в изменение на нормалния цвят на кожата и се появяват петна, които всъщност се определят като лишей.

По-вероятно е хора с по-мазна кожа като тийнейджърите и млади хора да придобият този вид гъбична инфекция, която не е заразна.

В изключително редки случаи се появява разноцветен лишей и при бебета, тъй като техните мастни жлези все още са твърди слабо развити.

Други рискови фактори:

  • Отслабена имунна система в резултат на бременност или поради други заболявания;
  • Според някои проучвания появата на разноцветен лишей е симптом на омазнен черен дроб, чието медицинско наименование е чернодробна стеатоза;
  • Използване на някои медикаменти като кортикостероиди, антибиотици или противозачатъчни;

Лечение на разноцветен лишей

Лечението има за цел да предотврати разпространението на обрива и да подобри външния вид на кожата. Появилият се разноцветен лишей се поддава на лечение с лекарства, които се отпускат без рецепта.

Но не всички с този вид инфекция предприемат третиране на лишеите. То е необходимо само ако това ви притеснява или създава проблеми.

Най-често за лечение се използват препарати с локално приложение. Това могат да бъдат противогъбични шампоани, кремове или душ гелове.

Шампоаните могат да се използват за тялото, както и за главата и обикновено са по-лесни за приложение от кремовете.

За по-силните лекарства може да е необходима рецепта. Например шампоаните, използвани за лечение на лишея трихофития обикновено съдържат селен сулфид. Те се предлагат 2,5 % разтвор с рецепта и с 1% без рецепта. Може да се наложи да използвате продукта веднъж или два пъти дневно в продължение на 1 до 2 седмици или по-дълго.

Ако инфекцията е по-сериозна или не се повлиява от локалното третиране, тогава лекуващия ви лекар може да предпише медикаменти за перорално приложение. Те са по-ефективни, но могат да имат странични ефекти и да причинят увреждания най-вече на черния дроб.

Лечението убива бързо гъбичките. Но може да отнеме месеци петната да изчезнат и да се възстанови нормалния цвят на кожата. Също така инфекцията може да се появи отново след лечението.

При поява на разноцветен лишей при бебета, то преди да се предприеме каквото и да е лечение, е задължителна консултация с педиатър.

Как да предотвратим повторна поява?

  • Използвайте антигъбични кремове или шампоани  веднъж месечно.
  • Консултирайте се с вашия лекар и поискайте да ви препоръча лекарства с перорално приложение, които щадят черния дроб и можете да приемате профилактично.
  • Повечето дерматолози смятат, че редовното къпане и миене ще предотвратят повторна поява на гъбичната инфекция.