Какво е тахикардия?

Тахикардия е състояние, при което сърдечния мускул се свива повече от 100 пъти за една минута. Сърцето обикновено бие със скорост от 60 до 100 пъти в минута и пулсът, който се долавя в китката, шията или другаде, съответства на контракциите на сърдечните камери.

Ускореният сърдечен ритъм може да бъде в резултат на нормалната реакция на организма към безпокойство, повишена телесна температура, внезапна загуба на кръв или изморителни физически упражнения.

Възможно е ускореният сърдечен ритъм да се причинява от някои заболявания или други клинични състояния например поради необичайно високи нива тироидни хормони. Това заболяване се нарича хипертиреоидизъм. При някои състоянието може да се дължи на сърдечна аритмия, белодробни заболявания като пневмония или тромб в една от артериите на белите дробове.

В други случаи тахикардията може да се дължи на страничен ефект от консумацията на някои храни и напитки като кафе, чай, алкохол или от прием на някои медикаменти.

Какви са симптомите на тахикардия?

  • Виене на свят, замаяност и дори припадъци;
  • Отпадналост – усещане за прекалена слабост;
  • Сърцебиене – ускорен сърдечен ритъм;
  • Задух.

Ако причината е някакво заболяване, ще се проявят и симптомите, които са характерни за конкретното заболяване. Например когато причината е хипертиреоидизъм, засегнатите могат да са нервни, да страдат от безсъние. Характерни за това заболяване са и чести изпотявания, тремор и други симптоми, които са свързани с повишената секреция на хормони на щитовидната жлеза. Тахикардията, причинена от сърдечно или белодробно заболяване често е придружена с болки в гърдите, задух или замаяност.

Лечение на тахикардия

Лечението зависи от основната причина. Например:

  • Повишена телесна температура – ускореният сърдечен ритъм се лекува с медикаменти за сваляне на температура като парацетамол или ибупрофен. Ако температурата е повишена поради бактериална инфекция, може да се наложи изписване на антибиотици.
  • Кръвозагуба – първо пациентът се стабилизира с вливане на течности интравенозно или се прави преливане на кръв. След това се открива източника на кървенето и се зашива или коригира оперативно.
  • Базедова болест  или хипертиреоидизъм може да се лекува с антитиреодни медикаменти като метамизол. Алтернативен начин за лечение е с радиоактивен йод 131, който разрушава щитовидната жлеза с бета излъчването си. Друг начин е с хирургично отстраняване на по-голямата част от жлезата. Процедурата се нарича субтоталнатиреоидектомия, като след това на пациента се назначава заместваща хормонална терапия до края на живота му.
  • Сърдечни артими – лечението отново зависи от причината за аритмията. При някои хора масажирането на външната сънна артерия е достатъчно за нормализиране на честотата на сърдечната дейност.  В други случаи е необходим прием на медикаменти като бетаблокери, блокери на калциевите канали или амиодарон. Някои пациенти се повлияват единствено на радиофрекветнакатетърнааблация – процедура, при която се премахва част от увредената сърдечната тъкан – миокарда, която предизвиква тахикардия. В други случаи се прилага електрическа кардиоверсия – процедура, при която се предизвиква електрически удар, който да възстанови нормалния сърдечен ритъм.
  • Заболяване на белите дробове – при тромб се използват обичайните лекарства за разтваряне на тромба и предотвратяване образуването на нови съсиреци като например варфарин.

Как да се предпазим от тахикардия?

Ускореният сърдечен ритъм обикновено е признак на определено заболяване или състояние, откриването му и своевременното му лечение е най-добрия начин за предотвратяване в бъдеще на тахикархидия. Първият пристъп на аритмия, който причинява сърцебиене обикновено не може да бъде предотвратен.