Вече описахме в предишна статия кои са най-разпространените заблуди за спонтанния аборт. Вижте кои са и другите митове за помятането.

Тялото се нуждае от почивка след спонтанен аборт

Всеки човек може да предположи, че трябва да изчака известно време, преди повторно забременяване след спонтанен аборт. Съвсем логично е да се предполага, че след това преживяване тялото се нуждае от почивка.

В действителност изследвания показват точно обратното. Проучване през 2010 г., показва, че повече от 30 000 жени, които са преживели спонтанен аборт и са забременели след шест месеца или по-малко са изложени на по-малък риск от загуба на бременност в сравнение с тези, които дълго чакат преди да забременеят отново.

Според резултатите от проучването жените, които са забременели по-рано са изложени на по-малък риск от извънматочна бременност, която се получава, когато оплодената яйцеклетка се имплантира в маточната тръба или някъде другаде в коремната кухина, а не в лигавицата на матката.

В изследването са участвали шотландски жени, които подобно на много други в по-развитите страни са склонни да раждат в по-късен етап от живота си. Резултатите не могат да се сравнят с тези в по-развитите страни, където по-голяма част от жените са склонни да забременеят, когато са по-млади.

Абортът може да бъде последствие от силен физически или емоционален стрес

Едно изследване на американски учени, публикувано през май 2015 г., показва, че 64% от хората смятат, че вдигането на тежки предмети може да предизвика спонтанен аборт. В действителност, вдигането на тежки предмети, физическата активност и упражненията не могат да бъдат причина за спонтанен аборт.

В същото проучване 76% от хората разкриват, че според тях стресиращо събитие може да предизвика спонтанен аборт, а 74% процента от участниците смятат, че хроничният стрес може да бъде причина за неуспешна бременност. Според д-р Уилямс: „Нито едно от двете твърдения не е вярно.“

Резултатите от проучване на бременни жени в Израел показват разлика от 2% на увеличаване на броя на спонтанните аборти при жените, които живеят в град, който е под постоянна заплаха от ракетно нападение и тези в съседство, които не са застрашени. „Това е едва забележима разлика“, казва Уилямс. „Постоянният страх от внезапна смърт е екстремно преживяване и много малко хора биха могли да живеят в такава опасност. Общите стресови фактори като напрежение на работа или смърт в семейството не могат да бъдат реални причини за спонтанен аборт.

Абортът трябва да остане тайна

Хората се колебаят да споделят своите преживявания, когато са свързани със спонтанен аборт от страх да не отблъснат или огорчат близките си. В действителност разговорите по темата могат да се окажат полезни и за другите хора.

Проучванията през 2015 г. при които са задавани въпроси на хора преживели неуспешна бременност показват, че 50% от тях са имали подобен момент в живота си, а 46% от тях са преживели стреса благодарение на приятелка, която е разкрила собствените си преживяния.

Дори известните личности могат да помогнат, като разкажат за тежките загуби. Повече от една четвърт (28%) от анкетираните са заявили, че ще се чувстват по-малко изолирани, ако се разкрият повече обществени фигури, които са преживяли същите тежки загуби.

Седемдесет и четири процента от хората, които говорят за собствените си спонтанни аборта са съобщили, че са намерили подкрепа от близки и приятели, с които са споделили проблема си.