От Федералното бюро за разследвания на САЩ /ФБР/ се заинтересоваха от хирургическите инструменти Johnson & Johnson. През изминалата година компанията беше принудена да изтегли от пазара лапароскопски морцелатори, за които се установило, че способстват за разпространението на раковите клетки из организма.

От ФБР вече започнаха официално разследване, чийто предмет е медицинското устройство, което е било изтеглено от пазара миналата година поради свързаното с неговото приложение увеличаване на риска от рак на матката, съобщава CBSNews, които цитират The Wall Street Journal.

Изтегленото от пазара като опасно устройство всъщност представлява лапароскопски електрически морцелатор – хирургически инструмент, използван в гинекологията при минимално инвазивни операции по отстраняване на матката или на миоми.

Морцелаторът смачква тъканта, за да е възможно да бъде отстранена чрез малки разрези. Но се установило, че ако устройството се прилага в случай на неоткрит рака на матката, то способства за разпространението на злокачествените клетки из цялата коремна кухина и тазовата област.

Федералната администрация за безопасност на храните и лекарствата на САЩ, известната на всички нас под названието FDA институция през април 2014 направи официално предупреждение за опасността на морцелатора с отбелязването, че използването на устройството значително влошава прогнозите за преживяемост на пациентките.

През юли най-големият от производителите на прибора Johnson & Johnson, изтегли своята продукция от пазара и официално помоли лекарите да се откажат от неговото използване.

Морцелаторите на другите производители и към настоящия момент остават достъпни за приложение. По данни на FDA по-рано в САЩ ежегодно са били провеждани около 60 хиляди процедури с използването на тези устройства.

Сега агентите на ФБР се опитват да изяснят знаели ли са в Johnson & Johnson за рисковете, свързани с морцелаторите, до преди избухването на скандала. По този повод до сега са разпитани от 1 до 3-ма свидетели.

Същевременно от Ethicon – подразделение на J&J, занимаващо се с продажбата на морцелаторите, съобщиха за CBSNews, че до момента агенти на ФБР по този повод с тях не са се свързвали.

От Johnson&Johnson също заявиха, че ФБР не се е свързвало с компанията по въпроса за медицинските изделия, предлагани от Ethicon, в частност морцелаторите.

Представители на компанията съобщиха, че постоянно се правят оценка на получаваните данни и на информацията, включително и на партньорските изследвания, научната литература и отзивите на лекарите за тяхната продукция, тоест на Johnson&Johnson.

От американската компания подчертават, че през 2006 година по повод събрани за изследване проби от ендометриума след процедурата морцелация с компанията се свързал някой си доктор Лампартер.

Неговите запитвания довели до преразглеждане на инструкциите по използването на морцелатора Ethicon в частта за мерките, отнасящи се за оценка на патологиите на ендометриума преди операция с това медицинско изделие.

Това било необходимо за минимизиране на рисковете от непреднамерено разпространение на недоброкачествени образувания извън анатомичните граници на матката по време на процедурата.

Представители на Johnson&Johnson направиха официално изявление, което гласи следното:

• В инструкциите за употреба на медицинските изделия Ethicon за морцелация винаги се е съдържало предупреждение за възможно разпространение на недоброкачествени или предполагаеми такива тъкани. И както се признава и от FDA и от медицинската общност интерпретацията на достъпните епидемиологични доказателства за възникване на рак на матката е много сложна.