Предложиха нов метод за лечение на разпространено гинекологично заболяване, бактериална вагиноза. С негова помощ излекуваха 4 жени с трансплантация на микробиом от влагалището на здрави донори - жени.

Микробиом от здрави жени лекува бактериална вагиноза

Новият метод на лечение, който предстои да бъде изучен по-подробно, е описан в научно издание.

Бактериалната вагиноза е често срещано заболяване сред жените по цял свят. Причината за него е нарушение на състава на бактериите, които обитават влагалищната лигавица.

Сред основните изменения е намаляване на количеството лактобацили. Основните симптоми са патологични секрети с неприятна миризма и сърбеж на вулвата.

Сега бактериална вагиноза се лекува предимно с антибиотици, но заболяването често се завръща известно време след лечението.

Ново мащабно изследване показва, че тежките форми могат да се излекуват с трансплантация на нормално влагалищно съдържимо от здрави донори - жени. Трансплантът съдържа нормален набор от бактерии.

С новия метод на лечение надеждите са да бъде направена стъпка в посока предлагането на достъпно решение за милиони жени.

Учените провеждат експериментално лечение на 5 жени на възраст от 27 до 47 години. Всички те страдали от рецидивираща бактериална вагиноза, и преди това многократно се лекували с антибиотици.

Седмица преди интервенцията на всяка жена давали крем с антибиотици, за да се отстранят поне частично патогенните бактерии, колонизирали тяхното влагалище.

След това вземат проби от влагалищното съдържимо от 3-те вече оздравели жени, за да се уверят в резултата и липса на рецидиви. Ако болестта се завърнела, жените повтаряли процедурата по трансплантация.

Изследването е ограничено по мащаб, резултатите изискват проверка

Устойчиво подобрение било наблюдавано при 4 пациентки. На две от тях им трябвала само една трансплантация, на останалите – 3. Допълнителните изследвания показват, че влагалищният микробиом след трансплантацията при участничките става на практика нормален.

Учените все пак съобщават, че този метод на лечение изисква проверка на голям брой жени, едва след това може да се преценява до колко е ефективен.

Освен антибиотици при нарушена влагалищна микрофлора се препоръчват и пробиотици, за които се смята, че могат да подобрят състоянието и да облекчат неприятните усещания, характерни за бактериалната вагиноза.