Учени от Кралския колеж в Лондон разработиха портативно устройство, което по капка кръв от пръста за 15 минути открива дали изследваният е получил инфаркт в рамките на 2 часа, след като се е случил.

До колко сигурен е 15-минутният тест и най-вече точен ли е

Днес само във Великобритания се регистрират по 1 милион случаи, при които хора се обръщат към отделения по спешна помощ по повод болки в гърдите и подозрения за инфаркт. Но в 2/3 от случаите тези опасения не се оправдават.

Окончателна диагноза се поставя по резултатите от ЕКГ и изследване на кръвта за белтъка тропонин.

 Съдържа се в клетките на миокарда и се отделя при тяхното увреждане. Но самото изследване изисква време, а освен това следва да се повтори след 3 часа, за да бъде даден окончателен отговор.

В редица ръководства се препоръчва да се прави тест на тропонина не по-рано от 3 часа след появата на първите симптоми на инфаркт.

Новият тест се основава на определянето на концентрацията на друг белтък – сърдечният миозин свързващ протеин С. Неговото количество бързо нараства в кръвта при инфаркт.

Тестът е изпробван на 776 души, постъпили в спешно отделение

В рамките на проверката на теста учените анализирали резултатите на 776 души, постъпили в отделение по спешна помощ в Дания. Средно изследването се провежда в рамките на 70 минути.

При хората, получили сърдечен пристъп, концентрацията на cMyC е значително по-висока. Оказва се, че този тест също е ефективен за изключване на инфаркт при хора с други заболявания, но със сходни симптоми, развиващи се в рамките на 2 часа.

Разчетите показват, че тестът с cMyC е по 3 пъти по-полезен от теста за тропина. Изследователите подчертават, че новият тест, първо дава възможност по-рано да се постави диагноза инфаркт, а това означава и че по-рано ще започне лечение.

Второ, при отрицателен резултат болният и лекарите ще могат да са сигурни в липсата на сърдечен пристъп, което само по себе си понижава нивото на стрес и безпокойство при болния.