30-минутен анализ на урината не само измерва нивата на веществата, които способстват за поява на камъни в бъбреците, но също може да контролира и да предотвратява този процес.

Изследването за камъни в бъбреците е изключително трудно

Камъните в бъбреците представляват струпване на минерали и соли, които могат да предизвикат силна болка и запушване на отделителната система.

По данни на американски лекари към образуване на бъбречни камъни са предразположени 19% от мъжете и 9% от жените.

Честотата на рецидивите достига 60-80%, затова хората, предразположени към образуване на камъни в бъбреците се нуждаят от редовна профилактика.

Към настоящия момент обаче изследването на урината за откриване на вещества, способстващи за образуване на камъни в бъбреците, е сложно и трудоемко, поради което не се използва достатъчно в клиничната практика.

Пациентите е необходимо е в продължение на 24 часа да съберат определено количество урина и да го изпратят в лаборатория, където с помощта на скъпоструващо оборудване се провежда анализ, резултатите от който излизат не по-рано от седмица.

Затова и този метод не се прилага често в клиничната практика.

Бързият тест ще спомогне за по-добър контрол на болестта

Изследователи от Университета на щата Пенсилвания и Станфордския университет създадоха бърз тест, който открива нивата на тези вещества буквално за 30 минути.

Бързият тест не изисква никакво специално оборудване и може да се проведе в лекарския кабинет и дори в домашни условия.

За създаването на теста изследователите са разработили биомиметична система за откриване с плъзгава пореста повърхност /SLIPS-LAB/.

Вдъхновението за създаването на това устройство идва от растение – хищник, което е с форма на кана, изпълнена с храносмилателна течност. Повърхността на тези растения е плъзгава, което привлича насекомите в каната.

SLIPS-LAB позволява на капките реагент и на урина лесно да се придвижват по гладката повърхност на канала, за да достигне течността до тестово устройство.

Лекият спад на налягането, заради повърхностния натиск привежда капките в движение, което ги съединява с реагентите.

Резултатите от изследването могат да се оценят с помощта на камера на мобилен телефон.

Ниската цена, скоростта и простата на приложение на системата може да помогне за по-добър контрол на бъбречно-каменната болест.