Норвежки учени от Западния университет за приложни науки в страната смятат, че всякакви 2-бета антагонисти /препарати срещу астма/ могат да са допинг и трябва да бъдат ограничени за приложение от спортисти, които не страдат от бронхиална астма.

Как препаратите за астма подобряват представянето на спортистите

Бета-2-агонисти, а също и бета-2-адреномиметици, отпускат дихателните пътища, облекчавайки доставката на кислород към белите дробове.

Тяхното приложение е препоръчително преди тренировка за облекчаване на симптомите на хора с бронхиална астма, включително и на олимпийски атлети.

Практиката показва, че спортистите с астма постоянно превъзхождат по показатели своите връстници, които нямат дихателни патологии.

Учените свързват това с потенциалното свойство на бета-2-агонистите да повишават работоспособността на човека. Днес този въпрос е предмет на ожесточени спорове.

Решено е да се оцени влиянието на препаратите от тази група при анаеробни натоварвания – максимални усилия за кратко време – спринт, вдигане на тежести и други.

Изследователите разгледали базата данни с изследвания, публикувани до декември 2019 г., и откриват 34 научни труда, обхващащи общо 44 рандомизирани контролирани изследвания, в които участие вземат повече от 470 души.

Подобрението на резултатите е с 5% в сравнение с плацебото

Според резултатите от анализа на данните, бета-2-агонистите подобряват резултатите от аеробните упражнения при хора без астма в сравнение с плацебо с 5%.

И по-точно, подобрението за спринт било 3%, а за силови упражнения – с 6%. Според учените тези данни могат да променят резултатите от повечето спортни състезания.

Също е известно, че степента на въздействие зависи от дозата и от начина на въвеждане – пероралният път чрез таблетки и сиропи се оказва по-ефективен от инхалационния.

През януари тази година WADA обнови списъка със забранени препарати и включи там всички бета-2-агонисти, освен определените дози салбутамол, формотерол и салмотерол.

Учените обаче смятат, че одобрените за приложение бета-2-агонисти също потенциално могат да повишат ефективността на аеробните упражнения след няколко седмици прием.

Изследователите стигат до заключение, че използването на бета-2-агонисти при спортисти трябва да се ограничава до хората, които са с диагноза астма, потвърдена от резултати на медицинско изследване.