Рекорден ръст на заразените днес бе отчетен от информационната система, като се достига най-високата стойност на дневна база от 6 август до днес, когато последно новите заразени са били 297.

Най-много нови заразени от 6 август, когато са 297

През целия период – от тогава до днес или за период от близо 50 дни, новите заразени все са били по-малко.

Отчасти причината за този бум у нас е формирането на локално епидемично огнище в област Търговище, където е установено масово заразяване в шивашки цех.

Там новите заразени са 27, като областта досега оставаше сред най-слабо засегнатите в страната от COVID-19 епидемията.

С най-много заразени обаче са областите София-град, където са 61, това е по-малко от рекорда от 140, който бе регистриран в началото на юли, тогава това бе като цяло пик и за страната с 330 случая в рамките на ден.

На следващо място по нови заразени веднага след столицата е област Благоевград, където са установени 58 случая, това става след привидно затишие и сравнително малко случаи през изминалия ден.

На 3-то място по нови заразени е вече споменатата област Търговище, за където е ясно, че се касае за локално огнище, което най-вероятно ще затихне, но не е изключено да се стигне и до дифузно разпространение.

Точно по този начин пламна от COVID-19 почти цялата страна, като всичко започна от локално огнище.

Тестовете под 5000, а новите заразени с рекорд от близо 50 дни

На следващо място е област Пловдив, където са 22-ма новите случаи, най-вероятно са разпръснати по различните общини в състава на областта.

На 5-то място по заразени е област Стара Загора, където са установени 20 случая. Бургас след вчерашното второ място днес е с 16 случая на заразяване.

В област Ямбол се отчита известен скок на заразените, като те са 15 за денонощието, а 10 са в морската столица, като най-вероятно повечето от град Варна и по-малко от общините във Варненска област.

Тестовете за изминалото денонощие не са толкова много, че да обяснят толкова големият ръст на заразените, увеличават се и положителните проби.

Излекуваните са почти наполовина по-малко от новите заразени или 146, но надминават прага от 14 000.

С това бързо темпо на нарастване на заразените, в оставащите 5 дни до края на месеца е почти сигурно, че общо потвърдените у нас с коронавирус ще надхвърлят 20 000.