Тенденцията за траен на спад на новите заразени у нас сякаш започна да се утвърждава, тъй като това е 4-ти ден, в който се отчита намаление.

Тенденцията все още не е трайна, тестовете са малко

Разбира се, все още е твърде рано да се радваме, тъй като само до преди няколко дни, нови случаи бяха над 300. Сутринта, на 7 август, тоест само преди 2 дни, информационната система отчете 297 нови заразени, но при над 6000 PCR теста.

От малко под 300 паднаха на под 200 в събота и в понеделник намалението е с над 80 случая – от 134 на 53.

В неделя традиционно се отчитат много малко заразени, но толкова малко не е имало, според наличните данни от 21 юни, когато са били 33.

Оттогава, макар и в неделя традиционно да се правят много малко тестове, заразените са били много повече, отколкото са потвърдени на 9 август.

За сравнение миналата неделя, на 2 август, новите заразени бяха почти 120 или двойно и дори отгоре повече, отколкото днес.

Тогава обаче над 50% от нови случая бяха от Варна, където междувременно бе отчетен рекорд и на дневна база.

Тази неделя не е имало индикации за локални огнища, затова и най-вероятно повечето лаборатории не са приемали проби и не са подавали данни към РЗИ.

Тестовете в неделя са сравнително малко, едва 1200, което прави установените случаи не много малко, но все пак са под 5%.

За сравнение в събота процентът на положителните беше по-малък, отколкото на фона на по-малкото тестове в неделния ден.

Около България ръст на новите случаи, у нас спадове

Спадът на заразените у нас идва на фона на новините на рязък скок на заразените в Гърция, а и не само там, а и почти в цяла Европа.

Днес традиционно се очакват повече тестове и съответно и доста повече нови случаи, отколкото в неделя и съответно ще може да се прецени по-добре до колко тези спадове са трайни.

Дали наистина има спад може да се прецени повече по положителни тестове, ако например, се правят по 6000 теста и се установяват по 60-70% заразени, тогава процентът на положителните ще е около 1% и ако задържи така седмица наистина реално епидемията у нас ще е позатихнала.

При хоспитализирани се отчита незначително повишаване – от 848 на 849. Преборилите инфекцията са с 1 повече, отколкото са заразените, което води до намаляване на реално заболелите в страната. Общият брой на излекуваните вече наближава 7800, като само в неделя са 54, които са отписани като прекарали инфекцията.

Спадът на активните случаи е малък, но все пак има такъв. За съжаление, и неделният ден не се разминава без случаи на летален изход, като се касае за 2 случая и общият брой се увеличава до 447.

В Пловдивска област най-много нови случаи на заразяване

Общият брой на потвърдените случаи се увеличи до 13 396, но за щастие, се запазва балансът повече да са излекуваните, отколкото да са реално заболелите.

По области ситуацията може да се определи като истинско затишие, което може да е само привидно, заради неработещите лаборатории.

На фона на затишието единствено Пловдивска област се откроява с 14 установени случая или около 1/3 от общо потвърдените. Възможно е да работят повече лаборатории.

За сравнение, в предишния традиционен първенец София-град установените паднаха под 10, което не се е случвало от най-вероятно повече от месец. В столицата установените нови случаи са 8.

С един по-малко или със 7 са областите Пазарджик и Добрич, област Благоевград е с 5 нови случая на заразяване.

В морската столица, която миналата неделя беше с истински бум на заразените, с над 60 нови, в неделя са само 2 установените.

Бургас е без нито един заразен, ако се запази тенденцията поне седмица може да се обмисли и отмяна на забраната за чартърни полети за родното Черноморие, но за съжаление, вече ще е късно, тъй като у нас традиционна дата, която се води като начало на края на летния туристически сезон, 15 август наближава.

По 3-ма нови заразени са установени в областите Шумен и Смолян, единични са в Монтана, Кюстендил, в тази група е Варна, тъй като там са само 2-ма.