За омега-3 мастни киселини са чували почти всички. Някои ги смятат за панацея срещу всички болести, други пък ги определят за напълно безполезна съставка.

Младите родители първо започват да дават на детето капсули с рибено масло, а след това ги спират. На бременните се препоръчва да приемат омега-3, за да нямат проблеми при износването на бебето.

В центъра на вниманието са самите омега-3 мастни киселини като хранителна добавка. Но такива се съдържат в немалко съвсем обикновени храни – различни видове растителни масла и риба.

Риба на деца до 3 години не трябва да се дава или пък поне така се смята? Изобщо необходими ли са тези омега-3 и ако са нужни, то могат ли да се набавят от храната? А ако трябва, то е добре да се избират добавки.

Отговорите на най-актуалните въпроси за полиненаситените мастни киселини

Най-новите данни от сериозни източници – лекарите за омега-3

Неотдавна от Европейската академия по алергия и клинична имунология публикува нови данни от мета-изследване за мастните киселини в хранителния режим на възрастни и деца.

Изследвало се влиянието на мастните киселини при атопичен дерматит и алергия на детето и на този въпрос бе даден отговор.

През последните 3 години на конгреси на тази организация по имунология бе обсъждано как полиненаситените мастни киселини помагат на детския имунитет да се справи с алергиите.

Те наистина помагат, но не на всички и невинаги, и определянето на тези разлики в данните се превърна в основна цел за учените. Какво се оказа?

  • Първо, най-добрият източник на омега-3 за хора от всички възрасти не са биологично активните препарати, маскиращи се като медикаментозни средства, а обикновената храна.
  • Второ, омега-3 наистина помагат при алергични заболявания, но най-добре в случаите, когато недостигат в детския организъм.
  • Трето, прави се логичен извод от втората точка – потвърден преди това в рамките на изследване. При недостиг на омега-3 се повишава вероятността от развитие на алергия.

Препоръки за омега-3 за бъдещи майки и деца

Въз основа на анализа на всички изследвания на европейски лекари-алерголози и имунолози дават препоръки. Някои коренно променят представите ни как правилно да храним децата с наследствена предразположеност към алергии:

  • Много е важно всички – малки и големи, да приемат омега-3 мастни киселини. Откриват се в рибата, растителните масла, особено в лененото и в рапичното.
  • При недостиг на омега-3 по време на бременност при майката и бъдещото дете се повишава вероятността от развитие на алергични реакции.
  • Ако алергия при дете или възрастен пречи да се приемат достатъчно богати на омега-3 храни – например, алергия към риба, трябва да се промени хранителния режим, за да се компенсира недостига. Ако яденето на такива храни не е възможно, то тогава могат да се използват хранителни добавки.
  • Риба задължително трябва да присъства в детското хранене, колкото по-рано, толкова по-добре. Ако детето започне да яде риба, преди да е навършило година се понижава вероятността от развитие на алергия към основните проблемни храни – белтък от краве мляко, кокоши яйца, соя, фъстъци, глутен. Това, което е по-изненадващо, по-рядко се появява алергия към самата риба.
  • Най-добри са резултатите при тези мъници, които започват да ядат риба още преди до 8-месечна възраст. От 9 до 12 месеца на детето резултатите що се отнася до развитието на алергии, вероятността се повишава. Хранителна алергия се развивала много по-често, когато децата започват да ядат риба след навършване на 3 години.

Само едно изследване показва, че няма нужда да се приемат омега-3 от бременни жени. В миналото се е смятало, че добавките с тези мастни киселини понижават честотата на преждевременните раждания. Днес е доказано, че на родилната дейност те не оказват влияние.

Какво има в тази омега

Повечето от полиненаситените мастни киселини постъпват с храната. Трудно се стига до недостиг, освен при спазване на строга диета продължително време. Но това не е така с омега-3 мастните киселини.

Те са незаменими в човешкия организъм, и тялото не умее да ги синтезира. Когато се говори за омега-3, се предполагат 3 различни вещества. На едното от тях най-богато е лененото масло, а другите две се съдържат в рибата и водораслите.